Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
BAROMUZDAN SİİRTLİ KADINLARA PANEL

10.03.2013

   BAROMUZDAN SİİRTLİ KADINLARA PANEL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinleri kapsamında 05 Mart 2013 Tarihinde Siirt Belediyesi Berfin Kadın Merkezi ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi işbirliğiyle 'Toplumsal Yapıda Kadın Kimliği ve Yasal Mevzuatların Kadına Dayattıkları' konulu panel düzenlendi. Düzenlenen  panele Baromuz adına   Av. Gülşen Özbek, Av. Hanım Karhan, Av. İmren Bayhan ve Berfin Kadın Danışma Merkezi  çalışanı Sosyolog Celile Ası  panelist  olarak katılırken, panele Barış Anneleri İnisiyatifi, İHD temsilcilerinin yanı sıra Siirt Kadın Platformu  bileşenleri üyeleri katıldı. 

 

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Berfin Kadın Danışma Merkezi  çalışanı Sosyolog Celile Ası  ,  kadınların tarih boyunca  hem fiziksel hem de psikolojik şiddet gördüğünü  ifade ederek kadınların  özgür bir yaşam sürdüre bilmelerinin  kendisine  karşı  her alandan gelen haksız, hukuksuz  ve      şiddette  karşı    örgütlenmesi gerektiğini  ve erkek egemen toplum tarafından  3 G (Geri, Gebe ve güçsüz) görmelerine  karşın kadının  özgürlük mücadelesini  aralıksız devam ettirmesi gerektiğini söyledi. 

Avukat  Gülşen Özbek de  panelde  yaptığı konuşmada, bu gün  yapmak istedikleri  panelde  Siirt Valiliği tarafından alınan karar üzerine; polisin güçlü provokasyon  şüphesiyle kamera  çekimine  verilen  iznin de  aslında 8 Mart  Dünya  Emekçi Kadınlar gününde  kadına  yönelik  bir  şiddet olduğunu,  kadınların  kendi içinde  yaşadıkları korkulardan dolayı haklarını savunamadıkları bir ortamda yaşadıklarını, ancak kadınların  verdiği özgülük mücadelesiyle  her geçen gün özgür kadının yaratılmasında  bir adım daha ilerlediğini, kadınlar özgürleştikçe ,  toplumun özgürleştiğini ancak  egemen erkek zihniyetin  kadının bu ilerleyişinden korktuğunu  belirtti. Daha sonra ŞÖNİM  (Şiddet  Önleme ve İzleme Merkezi)  hakkında sunum yaptı. 

 

 

Avukat Hanım Karhan da panelde  yaptığı konuşmada, Türkiye’de kadına şiddet konusunda  var olan yasaların  sadece kağıt  üstünde kaldığını  ve  pratikte  kadına  yönelik şiddettin arttığını ifade ederek 6284 sayılı  Ailenin korunması hakkında bilgi vererek yasaların ve  mevzuatların kadına  yönelik şiddeti  durdurmaya  yetmediğini belirtmiştir. Türkiye  genelinde  en yaygın kadın mesleğinin  tam zamanlı ücretsiz ev kadını  mesleği olduğunu, ancak bu anlamda ne yazık ki yasal mevzuatların yetersiz olduğunu belirtti. Kadının  devlete gerek kalmadan kendi  haklarını savuna bilmesi  için özgürlük mücadelesine devam etmesi  gerektiğini  söyledi.

Panelde  son olarak konuşan Avukat İmren Bayhan,  katılımcıların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamakla başlayıp ; lisans eğitimi almış olmasına rağmen eril zihniyetin baskı ve politikaları sonucu,  dilimiz olan Kürtçe dilini bilmiyor oluşunun bu gün burada bulunan kadınlarımıza ulaşamamasına neden olduğunu belirtti. Ayrıca sunum yapacağı konuyu Kürtçe dilini bilmiyor oluşundan dolayı gerçek anlamda aktaramayacağı konusunda ki üzüntüsünü belirtip kadınlara Medeni Haklar ile Aile Hukuku’ nda Evlenme ve Boşanma hakkında sunum yapmasının ardından  panel soru ve cevap şeklinde  sona erdi.