Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.
- Baromuz
- Merkezler & Komisyonlar
- Komisyonlar
- Merkezler
- Raporlar
- Duyurular
- Yayınlar
- Baro Bültenleri
- Diğer
- İletişim
22.03.2020
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda, Yargılamalarınhızlandırılması ve Adil Yargılama Hakkının (Hukuki Dinlenme hakkının) daha etkin sağlanması amacıyla, yargı camiasından gelen talepler, Anayasa Mahkemesi kararları,Yargıtay ve BAM uygulamaları dikkate alınarak hazırlanan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda değişiklik yapılamasına ilişkin Yasa Teklifi 20.03.2020 tarihinde TBMM başkanlığına sunulmuş ve Teklifin kısa sürede yasalaşması ön görülmektedir.
Bu bağlamda yasa teklifi üzerinde yapmış olduğumuz incelemede ve değerlendirmede ,yasalaşması halinde hedeflenenYargılamaların hızlandırılması ve Adil Yargılama Hakkının(Hukuki Dinlenme hakkının) daha etkin sağlanması amaçların geçekleştirilebileceğine inandığımız yasa teklifinde , uygulamada meslektaşlarımızın özellikle sık kullanacağının ön gördüğümüz değişiklikler ile yasa teklifindeki diğer değişlikler ilgili meslektaşlarımız aydınlatmak amacı ile değerlendirmeyi ana hatları ile özetleme gereği doğmuştur.
1-HMK 176 ve 177 Maddede düzenlenen Davanın ıslahı ile ilgili en çok şikayet ettiğimiz Bozma sonrası ıslah yasağı kanun teklifinde ,kanunun 177 maddesinde yapılacak değişiklikle ortadan kalması sağlayacaktır. Bu da yargının daha hızlı işlenmesini sağlayacaktır.
2- HMK 107 Maddede düzenlenen Belirsiz alacak davasının en çok tartışmalı olan talep artırım anı ile ilgili olarak yasa teklifi ile 107/2 maddesinde yapılan değişiklikle talebin belirli hale gelme zamanın en son tahkikat bitmeden ve hakim takdirine bırakılmaktadır.
3- HMK 141 Madde düzenlemesinde iddia ve savunma genişletme ile ön incelmede mazeretsiz gelemeyen tarafın aleyhine ve 145 maddedeki hakikat aşamasında özel durumlarda taraflara verilen iddia ve savunma ile yeni delil bildirme hakkı yasa teklifiile 141 ve 145 maddede yapılaması düşünülen değişiklikle ortadan kalkacaktır. Ayrıca ön inceleme duruşmasında taraflara verilen delilleri açıklattırılma ihtarı ön incelme duruşmasından önceye çekilmektedir.
4- HMK da 147 maddesinde düzenlenen tahkikat duruşması ile sözlü yargılamanın taraflara bildirme yükümlülüğü ,Yargılamayı hızlandırmak amacı yasa teklifi ile ön incelemeden sonra hem tahkikat hem de sözlü yargılamaya ilişkin ihtarın tek bir ihtardataraflara yapılması öngörülmektedir. Ve tahkikat duruşmasından sözlü yargılamaya geçebilme ana kural haline gelmektedir.
5-Yasa teklifi ile iş ve ticari davalar dışında alacağın miktarı itibari ile direk Tüketici Mahkemesine açılacak davalarda Arabuluculuk Şartı getirilmektedir.
6-Hukuki dinlemede ispat hakkı kapsamında cevap dilekçesinin uzatılması ile ilgili ek süre başlangıcı belirli hale getiriliği gibi bu paralelde bilirkişi raporuna itiraz süresi için ek süre talep etmek hakkı getirilmektedir. Bu amaçla kanunun 317 ve 281 maddesinde değişiklik düşünülmektedir.
7- Anayasadan ön görülen yargı kararlarının açık ve anlaşılır olması gerekliliği ile Yargıtay kararları dikkate ön görülen değişiklik ile hakim tarafında verilecek kesin sürelere uymanın sonuçlarının ilgiliye HMK 94 Maddesine eklenen fıkra ile bu konuda tarafa ihtardan bulunma zorunluğu getirilmektedir.
8-Bu arada HMK değişiklikler dışında 5684 sayılı sigortacılık kanununda yapılan değişiklik ile bu kapsamında doğacak alacakların hak sahiplerin veya avukatlarına ödeme zorunluluğu getirilerek özellikle trafik kazalarında hukuka aykırı olarak kazanç sağlamaya çalışan iş takipçilerin önüne geçilecektir.
Yukarıda bazı maddelerine atıfta bulunduğumuz yasa teklifinde, ayrıca , yetkisizlik- görevsizlik ile değişiklik, yargılamada ses ve görüntü kullanma ,hakkimim reddi sebepleri,delil tespiti sonucu raporların tebliğ zorunluğu, ihtiyati tedbir kararına itiraz ve istinaf Mahkemesinin yargılaması ile ilgili ve diğer değişikleri içeren yasa teklifini ekte sunuyoruz.