Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Baromuz Adalet Nöbetinde…

27.05.2019

Adalet ve hukuk devletine dönüş için İstanbul Çağlayan Adliyesinde başlayan ve 85 hafta devam ettikten sonra önce Bursa Barosu ev sahipliğinde yapılan Adalet Nöbeti geçtiğimiz ay İzmir Barosu ev sahipliğinde yapıldıktan sonra bu ay da Hatay Barosu ev sahipliğinde, birçok Baronun katılımıyla düzenlendi. Baromuzun da hazır bulunduğu Adalet Nöbetine Başkanımız Av. Cihan AYDIN ve çok sayıda meslektaşımız da katıldı. Başkanımız yaptığı konuşmada şunları söyledi;

Değerli meslektaşlarım; Diyarbakır Barosu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Kronoloji 2 Mayıs'ta başlıyor. Yüksekova'da bir çoban koyunlarını otlatırken bir asker kurşunuyla öldürülüyor. Gözaltına alınan asker, uzman çavuş adli kontrolle serbest bırakılıyor. Ben uyarmak için ateş açtım diyor ama çoban kalbine yakın bir yerden vurulmuş ve bunu babası hafızalara kazınacak bir sözle tarihe şu notu düştü; "Sadece bir çoban ölmüş, kimin umurunda?"

Bununla başladı bu ayın kronolojisi ve 6 Mayıs'ta Deniz'lerin idamının yıldönümünde yüksek Seçim Kurulu tuhaf bir karar verdi. 9 Milyona yakın insanın verdiği oyları yarım sayfalık sözüm ona bir kararla hiçe saydı. Sonra da 250 sayfalık gerekçeli kararı yayınladılar. Bir şeyin anlaşılmasını istemezseniz uzun yazarsınız, 250 sayfalık gerekçeli karar da bunun göstergesi. 250 sayfa karar yazdılar ki kimse okumasın, o hukuk garabeti, rezillik ortaya çıkmasın.

Daha sonra Tokat Turhal'da Devletin denetimi altındaki 26 çocuğa fiziksel ve ruhsal işkence yapıldığı için 7 kişi tutuklanmıştı. İlk duruşmada tahliye edildi.

Aynı şey Şanlıurfa'da oldu. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 9 yaşındaki bir kız çocuğuna 5 yıl boyunca istismarda bulunan 7 kişi aynı şekilde ilk celsede tahliye oldu.

Sonra ne oldu? 19 Mayıs'ta sevgili meslektaşım, Baromuz üyesi Müzeyyen BOYLU, vahşi bir cinayet sonucu yaşamını yitirdi. Müzeyyen'in öldürülmesi en başta bir kadın cinayetidir. Kendisine Allahtan rahmet, yakınları ve meslektaşlarımıza başsağlığı diliyorum.

Değerli meslektaşlarım sonra ne oldu, Şanlıurfa'da; resimlerde de görüldüğü üzere bir operasyonda 47 kişi gözaltına alındı ve bu 47 kişi elleri arkadan kelepçeli, yüzükoyun bir şekilde yere yatırılarak ve iddialara göre elektrik işkencesi de dahil olmak üzere bir dizi işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldılar. Bunların bir kısmı halen gözaltında, 10 kişi çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı, biri ise tutuklandı. Ülkenin trajedisi bu. Bu ve bunun gibi olaylar yüzünden biz şehir şehir geziyoruz. Bu haksızlıklar, ahlaksızlıklar son bulsun ve bir daha bu ülkede yaşanması diye, yaşandığı taktirde de yargı insan hakları hukukuna uygun bir şekilde buna tepkisini göstersin diye Barolar olarak şehir şehir geziyoruz ve gezmeye devam edeceğiz. Keşke buna gerek duyulmasa. Hepinize Diyarbakır Barosu adına bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum...