Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.
- Baromuz
- Merkezler & Komisyonlar
- Komisyonlar
- Merkezler
- Raporlar
- Duyurular
- Yayınlar
- Baro Bültenleri
- Diğer
- İletişim
10.10.2020
10-11 Ekim 2020 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezinde yapılması planlanan 47. Olağan Genel Kurul toplantımızın yasaklanması üzerine Baro Başkanımız Av. Cihan AYDI tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardından Baro Ek Hizmet Binamıza geçilerek üyelerimizle istişare edildi.
Baro Başkanımız Av. Cihan AYDIN’ın Genel Kurulumuzun yasaklanmasına ilişkin açıklaması şu şekildeydi.
BASINA ve KAMUOYUNA
Devlet kurumlarının yanı sıra mahkemelerin ve seçim kurullarını oluşturan hakimlerin, yargının da dahil olduğu haksız, hukuksuz ve adaletsizlikler günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Pandemi bir çok ülkede daha fazla demokratikleşme konusunda esin kaynağı olurken, Türkiye’nin de içinde olduğu bir grup devlet ise daha fazla otoriterleşmeye gerekçe olarak kullanmaktadır. Devlet; Pandemi nedeniyle ekonomik, sosyal, hukuksal ve eğitim gibi yaşamın hemen bütün alanlarında insanı, yurttaşı esas alan demokratik ve insani politikalar geliştirmek yerine, bu alanlardaki temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran uygulamalara imza atmaktadır. Salgının yayılmaması konusunda önleyici tedbirler almak bir yana, tüm sorumluluğu yurttaşlara yükleyen bir politikayla karşı karşıyayız. Ulusal çıkarlar gerekçe gösterilerek virüse ilişkin gerçek bilgiler kamuoyundan gizlenmekte, yurttaşların yaşam hakkını tehdit eden bu tutumu eleştiren TTB ise kapatılmakla tehdit edilmektedir. Bu tehditler karşısında yerimiz elbette TTB’nin yanındadır, geçmişte olduğu gibi bugün de dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğiz.
Bu otoriterleşmenin son dönemlerdeki hedefi ise Barolardır. Demokratik bir yargının vazgeçilmez parçası ve yargının kurucu unsuru olan avukatlar ve onların örgütleri barolar, önce tamamen siyasi gerekçelerle çıkarılan çoklu baro yasası ile parçalanmak ve etkisizleştirilmek istendi. Ama hesap çarşıya uymadı. Çünkü avukatlar ve barolar birilerinin politik çıkarlarına hizmet etmeyi değil, demokrasiye, hukuka ve adalete bağlılığı tercih ettiler.
Çoklu baro yasasından istediği sonucu alamayan iktidar, seçimlere bir gün kala pandemiyi gerekçe göstererek baro seçimlerini yasaklamıştır. Siyasi partiler, sendikalar, kooperatiflerin genel kurullarını yapmaları serbest ancak baroların genel kurul yapması yasak. Çünkü avukatlar ve barolar:
kötülüğe karşı iyiliği,
otoriterleşmeye karşı demokrasiyi,
açlığa ve yoksulluğa karşı gelir adaletini,
iktidarın sopası haline gelen bağımlı yargıya karşı tarafsız ve bağımsız yargıyı,
yaşamımızın olağan bir parçası haline getirilmeye çalışılan kadın cinayetlerine karşı kadınların özgülüğünü ve güvenliğini,
savaşa karşı barışı,
olağan hale gelen kayyum politikalarına karşı halk iradesini savunduğumuz için hedef alınıyorlar. Çünkü gerçeklerden korkuyorlar.
Ama herkes şunu bir kez daha bilsin; Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı!"
Diyarbakır Barosu misyonu ve mirası gereği üyesi olan avukatlardan aldığı güç ve destekle birçok sorunun üstesinden geldiği gibi bu karanlık ve kaotik süreçte de hukuk ve insan hakları mücadelesi vermeye aynı kararlılıkla devam edecektir. Mesleğimizin ve Barolarımızın tehdit altında olduğu, hukukun ve hukuk devleti ilkelerinin tümüyle askıya alındığı bu dönemde her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyacımız var.