Barolardan Ortak Açıklama: Savunmayı Savunmaya Devam Edeceğiz

12.11.2022

SAVUNMAYI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesinde, 2013 yılından beri devam eden yargılama sonunda, 11.11.2022 tarihinde aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı’nın da yer aldığı ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 22 avukata 6 yıl 3 aydan 12 yıla varan hapis cezaları verilmiş, beş yılın üzerinde tutuklu bulunan meslektaşlarımızın, tutukluluk halinin de devamına karar verilmiştir.

2017 yılından beri meslektaşlarımızın tutuklu olduğu yargılama sürecinde tanıkların doğrudan dinlenilmesi ve tanıklara doğrudan soru sorulması, dijital delillerin bağımsız ve tarafsız bilirkişilerce incelenmesi ve doğal hakim ilkesi gibi bir ceza yargılamasında adil yargılanmanın sağlanması için olmazsa olmaz temel güvenceler ihlal edilmiştir. 14 Eylül 2018 tarihinde 17 meslektaşımızın tahliye edildikten birkaç saat sonra dosyaya bakmayan başka bir heyet tarafından tekrar tutuklanmasının ve bugüne kadar tutuklu yargılanmalarının hukuken bir izahı bulunmamaktadır.

Yargısal süreçlerin tüm aşamalarında hak ihlallerine maruz kalan toplumun her kesiminden yurttaşlar gibi meslektaşlarımız, mahkemelerin etki altında bırakıldığı bir ortamda yargılanmakta, usul hukukunun uygulanmadığı mahkemelerde hüküm giymekte ve avukatlara pek çoğu mesleki faaliyet gereği gerçekleştirdikleri fiiller nedeniyle çok ciddi cezalar verilebilmektedir.

Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki savunmanın varlık sebebi; yurttaşların hak ve özgürlüklerinin korunması, hakikatin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunulması ve adil yargılanmanın sağlanmasıdır. Ancak savunma; savunma faaliyetleri nedeniyle hiçbir dönemde bugün olduğu kadar yargılamalara konu edilmemiş ve susturulmaya çalışılmamıştır.

Biz aşağıda imzası olan Barolar olarak adil yargılamanın tüm ilkeleri uygulanmadan gerçekleştirilen bir yargılama sonucunda adil ve toplum vicdanında kabul görecek bir karar verilemeyeceğine inanıyoruz. Bu noktada yaşanılan hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılması için öncellikle dosya kapsamında tutuklu yargılanan tüm avukatların bir an önce tahliye edilmesinin ve adil yargılanma ilkesinin tüm güvencelerinin sağlandığı bir yargılamanın hayata geçirilmesinin hukuk devleti ilkesinin bir gereği olduğunu kamuoyuna saygıyla duyururuz.
1- Adana Barosu
2- Adıyaman Barosu