Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Barolardan Ortak Açıklama: 'Roboski Katliamı'nı Unutmadık, Unutturmayacağız...'

28.12.2023

28 Aralık 2011 tarihinde saat 21:39 ile 22:24 sularında, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı savaş uçakları, Irak sınırından Türkiye’ye geçmekte olan sivillerin üzerine bomba yağdırmış, 17’si çocuk 34 sivil insan katledilmiştir. 

Battaniyelerle  sarılı parçalanmış bedenlerin, katır sırtlarında olay yerinden taşınmasına dair görüntüler, acı ve unutulmayacak bir şekilde hafızalarda yerini korumaktadır. 
 
İnsanlığa karşı işlenen bu ağır suç hakkında etkin bir adli ve idari soruşturma maalesef yürütülmemiştir.Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 Haziran 2013 tarihinde görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığına göndermiş, Genelkurmay Askeri Savcılığı da Ocak 2014 tarihinde şüpheli 5 asker hakkında “ kanun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdikleri, görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri; dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren bir sebep bulunmadığı” gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermiştir. 

Anayasa Mahkemesi ve AİHM’in, açık yaşam hakkı ihlaline konu başvuruları şekli bir eksiklikle kapatan kararları; insan hakları ve hukuk adına kara bir lekedir. Cezasızlık pratiği bu katliam dosyasındada kendisini bütün yönleriyle göstermiş ve failler bir kez daha korunmuştur. 

Soruşturma makamlarının 3 yılı aşkın bir süre boyunca isteksiz ve etkisiz soruşturma süreci ile TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonunun kamuoyuna açıklanan raporunda “olayın kasten yapıldığına yönelik herhangi bir delil elde edilmemiştir” degerlendirmesi ; 34 insanın katledilmesinin arkasındaki gerçeğin, yargı ve siyaset işbirliğiyle karanlık dehlizlerde kaybettirildiğini göstermiştir.

Katliamın üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen Roboskili ailelerin adalet beklentisinin karşılanmamış olması hukuk ve insanlık adına büyük bir utançtır. 


Güvenlikçi politikalar ile toplumsal sorunların çözümsüzlüğündeki ısrar, hukukun üstünlüğü ve demokratik ilkelerden uzaklaşma tavrı, yüzleşmekten bile kaçındığımız büyük felaketlerin yaşanmasının en önemli nedenidir. 

Bizler aşağıda imzası bulunan Barolar olarak; Roboski katliamının üzerinden 12 yıl geçse de katledilen 34 yurttaşın yakınları ve ailelerinin adalet çağrılarının sonuç bulması, katliamın tüm gerçekliğiyle gün yüzüne çıkarılması için hukuk ve adalet mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyor; Roboski’de adaletin tecelli etmesi adına tüm idari ve adli birimleri sorumluluklarının gereği olarak harekete geçmeye davet ediyoruz.
 
Roboski Katliamı’nı Unutmadık ,Unutturmayacağız…

1 - Adana Barosu 
2- Adıyaman Barosu 
3- Ağrı Barosu 
4- Batman Barosu 
5- Bingöl Barosu 
6- Bitlis Barosu 
7- Diyarbakır Barosu 
8- Eskişehir Barosu 
9-  Hakkari Barosu 
10- Isparta Barosu
11- İzmir Barosu 
12- Kars Barosu 
13- Mardin Barosu 
14- Muş Barosu 
15- Siirt Barosu 
16- Şanlıurfa Barosu 
17- Şırnak Barosu 
18- Tunceli Barosu 
19- Van Barosu