30.09.2016

Baro Başkanımızın Katledilişinin 303. Gününde Başkanımızı Saygıyla Anıyoruz...

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 303. gününde Adliye Sarayı önünde her hafta yapılması kararlaştırılan anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı.

Etkinlikte konuşan Baro Başkan Yardımcımız Av. Ahmet ÖZMEN şunları söyledi.

Değerli basın mensupları; bugün, değerli Baro Başkanımızın katledilişinin 303. günü. Biz Diyarbakır Barosu olarak her cuma günü olduğu gibi Diyarbakır Adliyesi önünde Tahir ELÇİ'nin katledilişini ve faillerinin bulunmayışını protesto etmek için toplanmış bulunmaktayız. Bugün aramızda Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifinin imzacılarından Kocaeli Üniversitesinden akademisyenler bulunuyor. Bilindiği üzere hocalarımız kısa bir müddet önce FETÖ soruşturması kapsamında görevlerinden ihraç edilen akademisyenler, kendileri bugün eylem ve etkinliklerimize destek vermek için buradalar. Kendilerine ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Tahir ELÇİ tüm meslek yaşamını adalete, barışa, insan hakları mücadelesine, demokrasinin tesisine adamış ender ve örnek alınması gereken bir hukukçu idi. Diyarbakır'da, Silvan'da, Silopi'de, Cizre'de; yerleşim alanlarında çatışmaların başladığı dönemde kendisi Dört Ayaklı Minarenin gördüğü tahribata dikkat çekmek amacıyla, yaptığı basın açıklaması esnasında alçakça bir şekilde öldürüldü. Tahir ELÇİ'nin hukuk mücadelesini, adalet mücadelesini, insan hakları mücadelesini, aydınlattığı faili meçhul dosyalarının tamamını bütün toplum olarak, sadece hukukçular değil Türkiye'nin dört bir yanından ve hatta dünyanın dört bir yanından herkes biliyor. Tahir ELÇİ'nin öldürülüşü bir kaos yaratmak, ülkeyi bir karanlığa sürüklemek için yapılmış bir cinayettir bize göre. Tahir ELÇİ soruşturma dosyasının son geldiği aşamayı değerlendirecek olursak ne yazık ki dosyanın şu an bir savcısı yok. 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminden sonra Tahir ELÇİ soruşturma dosyası savcısız. O günden beri dosyanın kapağı açılıp hiçbir işlem yapılmış değildir. Yakın zamanda bildiğiniz üzere bir iddianame düzenlendi ve bu iddianamede Tahir ELÇİ'nin öldürülüş şekline ve faile dair bazı ifadeler yer aldı. Biz b u ifadeleri basından öğrendik. Son on aylık süreçte, Başkanımızın öldürülmesinden bu yana sürekli bu tarz manipülatif haberler ne yazık ki basında yer aldı. Bir örnek vermek gerekirse Tahir ELÇİ'nin katledilişinin dördüncü gününde bir televizyon programında flash şeklinde bir haber verildi. Bu haberde Başkanımızın cinayetiyle ilgili üç gözaltı olduğu haberi yayınlandı. Bu gerçek dışı haberden başlamak suretiyle defalarca Sur İlçesinde yaşanan çatışmalar sonrasında yakalanan kişilerin vermiş olduğu iddia edilen ifadeler üzerinden basında haberler yer aldı. Ancak biz Diyarbakır Barosu olarak soruşturma savcısı ve Başsavcılıkla yapmış olduğumuz hem sözlü görüşmeler hem de sunduğumuz dilekçelere binaen çok iyi biliyoruz ki soruşturma dosyasında eğer Diyarbakır cumhuriyet Başsavcısı ve soruşturma savcısı bizi yanıltmamış ise dosya içerisinde böyle bir ifade bulunmamaktadır. Soruşturma savcısı dosyadaki tüm bilgi ve belgeleri tarafımıza sunduğunu, dosyada başkaca bir bilgi ve belge bulunmadığını defaatle bildirmiştir. Sunduğumuz dilekçelerde ne yazık ki cevaplandırılarak tarafımıza bildirilmemiştir. Söz konusu haberde üç gün öncesinden bir haber alındığı yönünde bir bilgi de yer almakta bizler Tahir ELÇİ'nin yakınında bulunanlar çok iyi biliyoruz ki Tahir ELÇİ'nin Dört Ayaklı Minareyle ilgili yapacağı açıklama üç gün evvelinden kararlaştırılmış bir açıklama değildir. Dolayısıyla bizim Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından ve yetkililerde Tahir ELÇİ'nin faillerinin derhal bulunarak yargı karşısına çıkarılmasını ve karanlık odakların da teşhir edilerek beraber yargılanmalarını sağlanmasıdır. Her hafta yaptığımız gibi oturma eylemimize geçiyoruz. Teşekkür ederiz arkadaşlar.