Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Baro Başkanımızın Katledilişinin 144.Haftasında Başkanımızı Saygıyla Anıyoruz.

05.10.2018

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 144 haftasında Adliye Sarayı önünde her hafta yapılması kararlaştırılan anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Başkanımız Av. Ahmet ÖZMEN şunları söyledi; 

Değerli basın mensupları hepiniz hoş geldiniz. Sevgili Tahir Elçi 28 Kasım 2015 günü Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde Dört Ayaklı Minare’nin görmüş olduğu tahribata ve toplumsal barışa, kardeşliğe, silahların, çatışmanın hiçbir derdimize derman olmayacağına diyalogun, müzakerenin, kardeşliğin, dostluğun, bir arada yaşamın bütün sorunlarımızı çözebileceğine vurgu yapmak buna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptığı sırada alçakça bir şekilde katledildi.

Tahir Elçi’ye yapılan saldırı, Tahir Elçi’ye yönelik cinayet, aslında Tahir Elçi’nin savunduğu değerlere, inandığı değerlere, toplumu bütünleştirecek, birleştirecek, huzur ve refah içerisinde tüm topluma ortak bir yaşam, ortak bir zemin oluşturacak bu değerlere bir saldırıydı. Tahir Elçi’ye yapılan saldırı adalete saldırıydı. Vicdana saldırıydı. Hukukun üstünlüğüne saldırıydı. İnsan haklarına, insan onuruna, insanlığı var eden tüm değerlere, evrensel hukuk ilkelerine bir saldırıydı. Tahir Elçi’nin şahsında tüm bu değerlere saldırıldı. Tahir Elçi soruşturma dosyası açısından üzerinden 3 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen, ne yazık ki değerli arkadaşlar henüz bir yol alınmadı.

Yargı karşısına faili bir kenara bırakın, bir şüpheli dahi yani Tahir Elçi’yi öldürdüğünden, katlettiğinden şüphe edilen bir şahıs dahi savcılık makamı ya da başka bir yargı makamı karşısına çıkarılmadı, teslim edilmedi. Biz Diyarbakır Barosu olarak, Tahir Elçi’nin sevenleri olarak, mücadele arkadaşları olarak, Tahir Elçi’nin inandığı değerlerin bütün hayatını adayarak savunduğu ve canını ortaya koyarak bu değerlerin savunucusu olarak her Cuma günü saat 13.30’da burada toplanıyoruz.

Tahir Elçi’nin savunduğu değerleri, savunmaya devam edeceğimizi, çizdiği yol ve rotadan yürümeye devam edeceğimizi buradan ilan ediyoruz. Tam 144 haftadır buradayız. Buradan haykırıyoruz Tahir Elçi’nin faillerini ve arkasındaki karanlık yapıyı bulun ve yargıya teslim edin diyoruz. Tahir Elçi’nin failleri ve arkasındaki karanlık odaklar, bulunmadan bu mücadeleden, bu talepten, bu istekten asla ve asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz. Bugüne kadar bu taleplerimiz haykırışlarımız, hukuksal girişimlerimiz, yerel veya merkezi düzeyde yapmış olduğumuz girişimler bize verilen sözler, Tahir Elçi’nin faillerinin muhakkak bulunacağı, Tahir Elçi faillerinin bulunmamasının hem yargılama sistemi açısından, hem hukuk devleti açısından, hem Türkiye demokrasisinin geleceği açısından kabul edilemez bir durum olduğunu dile getirenlerin tamamı ve tamamı ne yazık ki sözleri tutmadı.

Bırakınız bu sözleri tutmayı, Tahir Elçi soruşturma dosyasına dair, Tahir Elçi’nin savunduğu değerlere dahil tek bir söz dahi işitmedik. Aksine hepinizin bildiği üzere Tahir Elçi’nin adının verildiği parkların ismi değiştirildi. Sokakların ismi değiştirildi. Tahir Elçi’yi toplumun belleğinden, hafızasından silinmeye çalışıldı. Ama bilinmelidir ki Tahir Elçi’nin savundukları inandıkları mücadelesini verdiği değerler, bu toplumun özüdür, kimlikleridir, birlikteliğidir, Mezopotamya’nın mayasıdır. Hukukun kendisidir, adalettin kendisidir. Toplum asla ve asla ne Tahir Elçi’yi ne de savunduğu değerleri unutmayacak. Hepinizin bildiği üzere Tahir Elçi 90’lı yıllardaki o karanlık ve utanç verici döneme dair, birçok insan hakları ihlallerini, birçok cinayeti aydınlatmış, büyük bir hukukçu büyük bir avukat.

Tahir Elçi’nin faillerini bulunması yönündeki sorumluluk sadece biz hukukçulara ve avukatlara düşmüyor, toplumun tüm bireylerine, Türkiye toplumunda yaşayan herkese Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması yönünde, talep kar  olma borcunun olduğunu düşünüyorum. Buradan sadece sorumlulara ve yetkililere değil, toplumun tamamına kamu otoritesi üzerine bir baskı kurmak adına böyle bir talepte bulunmalarının gerektiğini buradan sizler aracılığıyla iletiyorum. Biz Tahir Elçi’nin faillerini bulana kadar yargı karşısına çıkarana kadar, hak ettikleri cezayı alana kadar bu mücadeleyi devam ettireceğiz.

Katılımlarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.