Baro Başkanımızın Katledilişinin 124. Haftasında Başkanımızı Saygıyla Anıyoruz...

27.04.2018

Baro Başkanımızın Katledilişinin 124. Haftasında Başkanımızı Saygıyla Anıyoruz

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 124. haftasında Adliye Sarayı önünde her hafta yapılması kararlaştırılan anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Başkanımız Av. Ahmet ÖZMEN şunları söyledi;

Değerli basın mensupları hepiniz hoş geldiniz.   Bugün Diyarbakır Barosu olarak aynı gün aynı saatte  Diyarbakır Adliyesi önünde sevgili Tahir Elçi'nin katledilişini  ve faillerinin bulunmayışını protesto etmek için toplanmış bulunuyoruz. Aramızda  hukukçu ve Hak İnisiyatifi Genel Başkanı Sayın Arif Koçer var. Ben sözü kendilerine bırakıyorum.

Herkese merhaba Tahir Elçi hepimizin kalbinde yer etmiş güzel bir insan hakları savunucusuydu. Bu toplumda barışın ve hukukun inşa edilmesi ve insan haklarına dayalı onurlu bir hayat yaşamamız için  hayatını riske etmiş, ortaya koymuş ve  mücadele etmiş bir insan. Yaklaşık 2,5 yıl yine bu konuda anlamlı bir caba içindeyken  bir etkinlik alanındayken kaybettik. Yaklaşık 2,5 yıl geçti, fakat faillerin bulunması konusunda devletin ciddi bir çabası olmadı. Biz biliyoruz ki devlet dediğimiz yapı devasa bir yapı.  Şayet kendisini insan haklarını esas alan bir kalıba kendisini sıkıştıramazsak, sivil alanı bireylerin  lehine geliştiremezsek devletin dediğimiz devasa yapı hepimizin  haklarını yok edecek bir şekle dönüşebiliyor.  Tahir Elçi hayatı boyunca bunun mücadelesini verdi. Sivil alanı geliştirmeye, özgürlükleri garanti altına alındığı bir hayatı inşaat etmek için  çalıştı.  Ve bu yolda da hayatını feda etti. Ancak cinayetin üzerinden 2,5 yıl geçmesine rağmen faillerin kim olduğu konusunda ciddi bir ilerleme yaşanmadı, dosya halen açık. Biz  biliyoruz ki  devlet  dediğimiz yapı isterse, siyasi irade arkasında durabilirse Tahir Elçi'yi öldüren caniler  ve katiller bulunabilir ve hesap sorulabilir diye düşünüyoruz. Bu yönde talebimiz  bir an önce dosyanın ciddi bir aşamaya gelmesi. Kayıp olan 13 saniyelik video kaydını hakikaten silindi mi, kim sildi,  niye sildi,  Tahir Elçi'yi öldüren mermi çekirdeği ne için bulunamadı yada bulunabilir mi?  Bu konuda ciddi bir araştırma yapılması lazım. İnanıyoruz ki siyasi irade isterse bunu yapabilir. İstemezse de hiçbir şeyi ortaya çıkarmak mümkün olmaz.  Biz bunu talep ediyoruz ve bunun takipçisi olacağız. Geçmişte de birçok faili meçhul dosya, siyasi irade arkasında durmadığı için kapandı. Rahmetli İzzettin Yıldırım olayı bu olaylardan bir tanesi öldürüldü, boğuldu katledildi. O da bir barış elçisiydi Tahir Elçi gibi fakat  aradan yaklaşık 18 yıl geçti hiç bir ilerleme olmadı. Dosyası kapatıldı. Biz istiyoruz ki herkesin yaşam hakkı güvence de olsun.  Kimse faili meçhule kurban gitmesin. Devlet vatandaşlarının yaşam hakkını korumak zorundadır.  Bu devlet olmanın gereğidir.  Biz Türkiye Cumhuriyeti Devletinden Tahir Elçi'nin katillerini bulmasını gerekli cezalarını vermesini istiyoruz.  Bu olmazsa şayet hiç birimizin yaşam hakkı güvencede olmayacak.  Bu davanın takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.