Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Baro Başkanımızın Katledilişinin 111. Gününde Başkanımızı Saygıyla Anıyoruz...

18.03.2016

Baro Başkanımızın Katledilişinin 111. Gününde Başkanımızı Saygıyla Anıyoruz...

 

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 111. Gününde Adliye Sarayı önünde her hafta yapılması kararlaştırılan anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı.

Etkinlikte konuşan Baro Yönetim Kurulu Üyesi Av. Cihan İPEK şunları söyledi.

Değerli basın mensubu arkadaşlar bizi yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ederim.

Değerli Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin katledilmesinin üzerinden 15 hafta geçti. Her hafta yapmış olduğumuz protestoyu yine burada yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Baro Başkanımız katledilmeden önce şu sözleri sarf etmişti;

Biz b kadim kentte, insanlığın ortak mirasında çatışma, operasyon ve yıkım istemiyoruz. Maalesef bu sözlerinden birkaç dakika sonra katledildi. Katlinin üzerinde 15 hafta geçmiş olmasına rağmen soruşturma dosyasında herhangi bir gelişme kaydedilmedi. herhangi bir şüpheli, suçlu yakalanmadı ya da dava açılmadı. Yine malumunuz olduğu üzere Baro Başkanımızın çatışma ve operasyon istemiyoruz dediği yerde o tarihten şimdiye kadar çatışma ve operasyonlar bütün yoğunluğu ve şiddetiyle devam ediyor. Bu çatışma ve operasyonlar gerekçe gösterilerek soruşturma dosyasında yapılması gereken keşif sürekli ertelendi ve bu keşif yapılmadı. Ancak dün Başsavcılıkla birlikte biz Baro olarak Baro Başkanımızın ve ailesinin avukatları ve arkadaşları olarak olay mahalline giderek bazı keşifler yaptık. Ancak bu keşiflerde de herhangi bir sağlıklı sonuç elde edilemedi. Sizlerin de basından takip ettiğiniz üzere bazı emareler bulunduğu yönünde haberler varsa da bunların kesin bir delil olabileceği yönünde pek fazla inancımız yok. Çünkü orası tamamen yıkılmış ve yerle bir edilmiş bir moloz yığınıydı. O moloz yığını içinde birkaç tane emare bulunmaya çalışılıp laboratuvara gönderildi. Bunların sonuçları geldiği zaman onları da basınla paylaşacağız.

Yine keşifte bazı açı ölçümleri yapıldı. Onların da raporları geldiğinde yine açıklanacak. Bu keşfi Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlından uzmanlar marifetiyle yaptık. Umut ediyoruz ki bir ilerleme olabilir ancak biz yine şunu söylüyoruz; olayın başından beri adli makamları bize vermiş olduğu söz bu soruşturma dosyasının en etkin şekilde yürütüleceği şeklindeki sözün arkasında durulması ve bu yöndeki inanç ve umudumuzun boşa çıkarılmamamsı. Bu protestomuzu desteklemek amacıyla bugün aramızda hem Baromuzun üyesi değerli milletvekilimiz Meral Danış BEŞTAŞ hem de Hoolanda'nın farklı Barolarından "Avukatlar İçin Avukatlar ve Adil Mahkeme İzleme Kurulun"dan avukat arkadaşlarımızı burada. Bu arkadaşlarımıza da desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Şimdi Sözü Hollanda'dan gelen meslektaşıma vermek istiyorum.

Bizler burada Avrupalı avukatları temsilen  bulunmaktayız. Bir insan olarak ve bir avukat olarak meslektaşımız Tahir ELÇİ'nin buarada öldürülmesinden derin üzüntü duyuyorum. Bizler resmi konumlardan ve diğer tüm kurumlardan olayın aydınlatılmasını ve faillerin yargılanmasını talep ediyoruz.

Av. Meral Danış BEŞTAŞ;

Değerli arkadaşlar, basın mensupları; Adliyenin önünde Baro Başkanımız, arkadaşımız, hukukçu ve insan hakları savunucusu Tahir ELÇİ'nin katledilmesinin 15. haftasındayız. Gerçekten Tahir bir hukukçu olarak bu adliyenin önünde, koridorlarında, mahkeme salonlarında, Türkiye'nin tüm adliyelerinde ve uluslar arası mahkemelerde, Kürt illerinde, Kürdistan'da yaşanan ağır insan hakları ihlallerini, işlenen insanlığa karşı suçları, köy yakılmalarını, işkenceleri büyük bir kararlılıkla, büyük bir iradeyle takip ediyordu. Tahir ELÇİ aynı zamanda son sözleri olarak bu topraklara barışın gelmesini her yerde ve her zaman haykırıyordu. Tahir ELÇİ'nin bu barış savunuculuğunu, hak ihlallerini takip edişi zaten birilerini rahatsız ediyordu ancak en son bir televizyon programında sarf ettiği söz ve düşüncelerinden sonra "PKK bir terör örgütü değildir" dediği için büyük bir lince maruz kaldı. Hükümet ve saray çevresi, onların emri altındaki basın mensupları, yandaş medya Tahir ELÇİ'yi haftalarca linç ettiler. Şimdi aynı medya Tahir ELÇİ katledildikten sonra bu kez onu yere göğe sığdıramıyorlar. Biz bu değişimin farkındayız. Herkes, bütün Türkiye kamuoyu, dünya kamuoyu, hukukçular, insan hakaları örgütleri bu cinayete, katle giden yolun nasıl örüldüğünü hep birlikte izledi. 28 Kasımdan bu yana davada hala ne fail ne şüpheli yok. Gerçekten bu Baronun bini aşkın üyesi olmasına rağmen Baro Başkanının katledildiği bir dava dosyası bu şekilde sürüncemede bırakılıyor. Hiç kimse bize Tahir ELÇİ'nin öldürüldüğü kurşunu kimin attığını bilmiyoruz yalanını söylemesin. Hiçkimse buna inanmamızı beklemesin. Biz devlet, Hükümet ve ilgili makamı 24 saat geçmeden neredeyse canlı yayında işlenen cinayetin failini tespit edemiyoruz diyemez ama bunlar büyük bir aymazlıkla bu yalanı söylüyorlar. Bu dosyada şüpheli tespiti bile söz konusu değil. Anca şu iyi bilinsin ki Tahir ELÇİ'nin katilleri mutlaka bulunup yargı önüne çıkartılacaktır. Ben bu Baronun bir üyesi olarak söylüyorum bunu. Tahir ELÇİ'nin vasiyetidir bize. Teşekkür ediyorum hepinize.