Baro Başkanımızın Katledilişinin 104. Gününde Başkanımızı Saygıyla Anıyoruz...

11.03.2016

Baro Başkanımızın Katledilişinin 104. Gününde

Başkanımızı Saygıyla Anıyoruz...

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 104. Gününde Adliye Sarayı önünde her hafta yapılması kararlaştırılan anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı.

Etkinlikte konuşan Baro Başkan Yardımcımız Av. Ahmet ÖZMEN şunları söyledi.

Değerli basın emekçileri, Hoş geldiniz.

Bugün değerli Baro Başkanımızın katledilişinin 104. günü. Yine bir cuma günü saat 13:30 ve biz yine Diyarbakır Adliyesi önünde, Diyarbakır Barosu üyeleri olarak toplanmış bulunuyoruz.  Daha önce de kamuoyuna deklare ettiğimiz üzere Tahir ELÇİ'nin katilleri ve arkasındaki karanlık eller  bulunana dek bu demokratik eylemlerimiz devam edeceğini beyan etmiştik.

Üzülerek beyan etmek isterim ki henüz Tahir ELÇİ soruşturma dosyasında şüpheli olarak ifadesine başvurulan bir kimse veya bir fail bulunmamaktadır. Ancak dün bazı basın ve yayın organlarında Sur ilçesinde gözaltına alınan bazı kimseler tarafından, Tahir ELÇİ'nin kendileri tarafından vurulduğuna dair bir haber yayınlandı. Bu haber üzerine biz Diyarbakır Barosu olarak, dosyanın müdahil tarafı olarak soruşturma savcısıyla bir görüşme yaptık. Soruşturma savcısı, söz konusu bilgiyi ilk kez benden duyduğunu beyan etti. Yani soruşturma savcısının bile haberinin olmadığı, Diyarbakır Barosunun haberinin olmadığı bir spekülatif haberle karşı karşıyayız. Bu spekülasyon ve manipülasyonlar ne yazık ki daha önce de yapıldı. Bu haberlerden bir tanesi "Tahir ELÇİ soruşturmasında 3 gözaltı" haberiydi. Bu haberin gerçek dışı, yalan olduğu kısa bir süre sonra anlaşıldı.

Bir diğer haber ise "Tahir ELÇİ'yi vuran mermi çekirdeği bulundu ve incelenmek üzere laboratuara gönderildi" haberiydi. Yine bu haberin de yalan olduğu anlaşılmıştı. Bu tür manipülasyona yönelik haberlerin bizce Tahir ELÇİ soruşturma dosyasını daha da bulandırıp muğlak hale getirmek ve faillerin bulunmasını engellemeye yönelik bir çaba olarak görüyoruz. Eğer böyle bir bilgi, belge, ifade var ise emniyet birimleri tarafından bu durumun derhal Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesi ve Başsavcılık nezdinde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısının bizzat bu ifadeyi almış olması gerekirdi.

Biz ayrıca Diyarbakır Barosuna üye tüm meslektaşlarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde kendilerinin katıldıkları ifadelerde böyle bir ifadenin bulunmadığı yönünde ayrıca geri dönüş almış bulunmaktayız. Sonuç olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığını Tahir ELÇİ cinayetinin faillerinin bir an önce bulunması, soruşturmanın hızlı ve etkili bir şekilde yürütülmesi için üzerlerine düşen tüm sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz.

Biz her fırsatta soruşturmanın etkili ve hızlı yürütmediğini beyan ediyoruz. Buna ilişkin küçük bir örnek sunmak isterim. 30 Kasım 2015 tarihinde, Tahir ELÇİ'nin vurulduğu sokakta bulunan ve olay yerine takriben 12-13 metre uzakta bulunan Mardin Kebap Evinin güvenlik kamerasındaki görüntüler alınıp Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildi. Bugün 11 Mart 2016 ve aradan 102 gün geçmesine rağmen bir güvenlik kamerası görüntülerinin çözülemediği, görüntülerinin bize verilmediği biz etkili, adil ve hızlı bir soruşturmadan söz edemeyiz. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.