Baro Başkanımıza baskıya uluslararası tepkiler..

24.10.2015

Baro Başkanımıza baskıya uluslararası tepkiler..

Dünyanın en büyük ve saygın insan hakları örgütlerinden Amnesty İnteational (Ulaslarası Af Örgütü) ve Human Rights Watch (HRW/İnsan Hakları İzleme) örgütlerinin Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’ye yönelik soruşturma, yakalama ve gözaltı uygulamasına yönelik sert tepki ve açıklamalarından sonra uluslar arası insan hakları ve hukuk örgütlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Merkezi Amerika’da bulunan Lawyers For Lawyers (Avukatlar için Avukatlar) ve Fair Trial Watch (Adil Yargılama İzleme) ile merkezi Kanada’da bulunan ve Birleşmiş Milletlerde (BM) danışman statüsü bulunan Lawyers’ Right Watch Canada (Kanada Avukat Hakları İzleme) ortak bir açıklama yaparak Baro Başkanımıza yapılan uygulamayı kınayarak sert tepki gösterdi.

Her üç örgüt; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet DAVUTOĞLU ve Adalet Bakanı Kenan İPEK’e ortak imzalı bir mektup göndererek Tahir ELÇİ’ye yapılan uygulamadan büyük kaygı duyduklarını, soruşturma ve gözaltına alma uygulamasının meşru bir temelinin bulunmadığını, Tahir ELÇİ’nin 1990’lı yıllardan beri bölgede insan hakları savunuculuğu yaptığını ve insan hakları ihlallerini belgelendirmeye çalıştığını, Türkiye’nin uluslar arası belgelerden kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde ELÇİ’ye yönelik soruşturmanın derhal düşürülmesini, mektuplarına en kısa sürede cevap beklediklerini, bu önemli gelişmeyi yakından izlemeye devam edeceklerini belirtti.

Hukuk örgütlerinin Başbakan ve Adalet Bakanına ortak mektubu / Türkçe

Hukuk örgütlerinin Başbakan ve Adalet Bakanına ortak mektubu/İngilizce