Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.
- Baromuz
- Merkezler & Komisyonlar
- Komisyonlar
- Merkezler
- Raporlar
- Duyurular
- Yayınlar
- Baro Bültenleri
- Diğer
- İletişim
10.01.2020
Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 210. haftası anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Başkanımız Av. Cihan AYDIN şunları söyledi;
Değerli basın mensupları, sevgili meslektaşlarım Tahir ELÇİ İnsan hakları Kürsüsünün 210. Haftasında yine karşınızdayız.
Bugün aramızda Van Barosu Başkanı ve Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları Merkezinden meslektaşlarımız var. Destek ve dayanışmalarından dolayı Diyarbakır Barosu adına kendilerine çok teşekkür ediyorum. 210 haftadır devam eden adalet arayışımızda maalesef henüz bir ilerleme sağlayamadığımızı belirtmek isterim. Bu soruşturmadaki körler ve sağırlar diyaloğu maalesef dört yılı aşkın bir süredir devam etmektedir ama biz Barolarımızın ve meslektaşlarımızın, Sivil Toplum Örgütlerinin dayanışmasıyla bu hak ve adalet arayışımızı sonuna kadar sürdüreceğiz, Tahir ELÇİ’nin katilleri adalet önüne çıkarılıncaya kadar, adalet sağlanan kadar da bu arayışımız devam edecek. Bugün avukatlara ilişkin birkaç şey söylemek isterim. Avukatlar son dönemlerde yaşamın her alanında mesleklerini yürütürken saldırıya maruz kalmakta, soruşturma ve kovuşturmalara maruz bırakılmakta, yargı taciziyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Maalesef bu saldırı ve tacizler çoğu zaman cevapsız kalmakta, yargı tarafından faillere yönelik herhangi bir yaptırım, soruşturma veya kovuşturma yapılamamaktadır. Bu yetmiyormuş gibi Türkiye’nin bir de hukukun üstünlüğü sorunu var. Türkiye yargısının tarafsızlık ve bağımsızlık sorunu var. Bu da yetmiyormuş gibi yeni hukuk fakülteleri ile karşı karşıyayız. Her gün yeni hukuk fakülteleri açılıyor. Şu anda Türkiye Barolar Birliğinin verilerine göre mesleği icra eden, Barolara kayıtlı 130.000 avukat var ancak maalesef Baroların bütün tepkilerine rağmen yeni hukuk fakülteleri açılmasına devam edilmektedir. Dün de yine bir Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde bir hukuk fakültesi daha açıldı. Artık bu mesleği yapamaz duruma geldik. Maalesef yoksullukla mücadele eden avukatlar var. Yoksulluk sınırı altında yaşamını sürdürmeye çabalayan meslektaşlarımız var. Biz Barolar olarak ortak bir tepki gösterdik. Yeni hukuk fakültelerinin açılmaması, mevcut olanların öncelikle akademik kadrolarının son derece zayıf olan hukuk fakültelerinin kapatılması, devamına karar verilenlerin kontenjanlarının düşürülmesi gibi birçok talebimiz oldu. Bunu sayın Adalet Bakanı ve yetkililerle defalarca görüşmemize rağmen ve bu konudaki taleplerimiz haklı görülmesine rağmen yeni hukuk fakülteleri açılmaya devam ediliyor. Bu eğitim kalitesinde de çok önemli sorunlara yol açıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin hukuk ve adalet arayışına da önemli bir engel oluşturuyor. Kontrolsüz açılan, bizlerin merdiven altı olarak tabir ettiğimiz hukuk fakültelerinin açılması Türkiye’nin yargı sistemine yansıyan bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Temennimiz o ki Baroların bu konudaki taleplerine kulak verilir. Merdiven altı hukuk fakülteleri kapatılır, mevcut olanların da kontenjanları da kabul edilebilir bir düzeye inerse en azından bu soruna orta vadede de olsa bir çözüm bulmuş olacağız. Şu anda bir çözümden çok uzak olduğumuzu belirtmek isterim. Bugün söyleyeceklerim bunlar.
Van Barosu Başkanı Av. Zülkif UÇAR; Van Barosu Başkanı Av. Zülkif UÇAR; Değerli basın emekçileri, değerli meslektaşlarım ve sivil toplum örgütlerinin değerli katılımcıları Van Barosu adına şunu söylemek isterim 28 Kasım 2015 tarihinden bugüne kadar maalesef kaybettiğimiz yitirdiğimiz Tahir abimizin cinayetine ilişkin başlatılan soruşturmada herhangi bir adım atılmış değil. Biz Tahir ELÇİ’nin faillerinin bulunması için her mecrada dile getiriyoruz. Bir yaşam sevdalısı, barış sevdalısı, insan hakları savunucusu Tahir abinin soruşturmasında henüz herhangi bir adım atılmamış olması, soruşturmanın doğru bir şekilde yürütülmemesi maalesef bizlerin, hukukçuların, adalet arayanların adalete yönelik bakışlarını ciddi şekilde olumsuz etkilemektedir. Adalet öyle bir kavramdır ki içinde yaşam hakkını barındırır, etkili soruşturma hakkını barındırır. Maalesef bugüne kadar hiçbir adım atılmış değil. Geçtiğimiz günlerde Sayın Adalet Bakanı tarafından İnsan Hakları Eylem Planı Çalıştayı başlatıldı. Ancak bu çalıştayda eğer bir samimiyet varsa, insan hakları alanında ülkenin kötüye giden insan hakları karnesinde etkili bir şeylerin yapılması isteniyorsa göz buraya çevrilmeli, etkili bir soruşturma yürütülebilmesi için burada gereken yapılmalıdır. Yaşam hakkı ihlal edilen, etkili soruşturma yürütülmeyen Tahir Abinin faillerinin bulunmamasına yönelik her türlü baskı ve kapalılığa rağmen eğer bir çözüm bulunamıyorsa insan hakları alanında yapılacak her türlü etkinlik, çalıştay vasıfsız kalacak ve etkili olmayacaktır. Beş yıla yakın bir süredir doğru düzgün yürütülmeyen soruşturmada halen failler bulunmuş değildir. Tahir Abinin faillerinin bulunması için soruşturma hızlandırılmalıdır. Tahir Abi nefesimizdir, sesimizdir. Bizler onun yolunda yürümeye devam edeceğiz.