Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin Katledilişinin 209. Haftası Anma Etkinliği Diyarbakır Adliyesi Önünde Gerçekleştirildi

03.01.2020

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 209. haftası anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Başkanımız Av. Cihan AYDIN şunları söyledi;

 

Sevgili meslektaşlarımız; Tahir ELÇİ Anma etkinliği ve İnsan Hakları Kürsüsü Etkinliğinin 209. Haftasına hoş geldiniz.

Yeni bir yıla girdik. 2015’ten 2020 yılına kadar Tahir ELÇİ Cinayetinin soruşturmas ile ilgili olarak bir aşama kaydetmediğimizi burada bir kere daha yinelemek durumundayım. 2019 yılı birçok açıdan tam bir hayal kırıklığı oldu. Tahir ELÇİ soruşturması 4. Yılını bitirmesine rağmen bir ilerleme sağlanamadı. Yanı sıra temel hak ve özgürlükler konusunda da maalesef bir kötüye gidiş söz konusu. Yaşamın her alanında kısıtlamalar, tutuklamalar, gözaltılar, soruşturmalar ve kovuşturmalarla karşı karşıyayız. Toplumun bütün muhalif kesimleri maalesef bu kötü gidişten nasibini almış durumda. Dolayısıyla bugün 2020’ye ilişkin temennilerimi paylaşmak istiyorum. Öncelikli olarak Tahir ELÇİ cinayetinin tüm çıplaklığıyla, varsa arkasındaki güçlerle birlikte açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra ifade özgürlüğünde son derece kötü bir karneye sahibiz. Sosyal medya paylaşımları nedeniyle yüzlerce-binlerce kişi hakkında soruşturmalar başlatıldı, tutuklamalar yapıldı. Maalsef bu konuda iyi bir sınav veremedik. Toplumun bütün kesimlerinin kendini ifade edebileceği bir yıl temenni ediyoruz. İfade özgürlüğü önündeki soruşturma-kovuşturma ve yargı tacizlerinin sona ermesini bekliyoruz.

Bir diğer beklentimiz en temel haklardan biri olan toplanma ve gösteri yapma hakkına yönelik ağır kısıtlamaların kaldırılmasıdır. İllerde valilikler tarafından 15’er günlük sürelerle yılları bulan yasaklamalarla karşı karşıyayız. Bu maalesef bir genel kuural haline gelmiş durumda, bunun mutlak suretle kaldırılmasını talep ediyoruz. Toplumun bütün kesimlerinin kendini demokratik barışçıl şekilde ifade etmelerinin yollarının açılmasını, yasa ve anayasa hükümlerinin uygulanmasını talep ediyoruz.

Cezaevlerinde mahpuslara yönelik oldukça kötü muameleler söz konusu. Cezaevi komisyonumuz tarafından yapılan izleme ve raporlamalarda maalesef Türkiye’nin birçok cezaevinde son derece kötü uygulamalara tanıklık ediyoruz. Cezaevi girişinde uygulanan çıplak arama temel hak ve özgürlüklere aykırı olarak rutin bir hal almış durumda. Bunun kaldırılmasını, mahpusların yargılandıkları, ailelerinden uzak şehirlerdeki cezaevlerine sevk edilmesi hem aile yaşamının korunmasını hem de adil bir yargılamaya engel teşkil etmektedir, bunun da sonlandırılmasını bekliyoruz. Mahpusların hem ailelerine hem de avukatlarına ulaşabilmeleri koşullarının sağlanmasını talep ediyoruz.

Kayyum uygulamalarının sona ermesini istiyoruz. Bir istisna olarak öngörülen ancak genel bir uygulama halini alan kayyum uygulamaları derhal kaldırılmalı, tutuklu belediye başkanları görevlerine derhal iade edilmelidir. 2020’den beklentilerimiz çok, bunların gerçekleşmesi için Diyarbakır Barosu olarak mücadele etmeye devam edeceğiz. Çok küçük bir kısmını sunduğumuz bu temennilerimiz umarım gerçekleşir, Türkiye temel hak ve özgürlüklere saygılı bir ülke haline gelir. Katılımınızdan dolayı teşekkürlerimi sunarım.