Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin Katledilişinin 208. Haftası Anma Etkinliği Diyarbakır Adliyesi Önünde Gerçekleştirildi

27.12.2019

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 208. haftası anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Başkanımız Av. Cihan AYDIN şunları söyledi;

Değerli basın emekçileri, sevgili meslektaşlarım hepiniz hoş geldiniz. Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 208. Haftasındayız. Dün acımıza yeni bir acı eklendi. Baro Personelimiz sevgili Mustafa ELMAS kardeşimizi, arkadaşımızı geçirdiği kalp krizi sonucunda yitirdik, çok üzgünüz. Ailesine, tüm meslektaşlarımıza, sevenlerine, dostlarına başsağlığı diliyoruz. Mustafa’yı rahmetle anıyoruz, Nur içinde uyusun. Maalesef bu coğrafya, tarihi acılarla bezeli bir coğrafyadır. Her gün yeni bir acı, bir trajediye tanıklık ediyoruz. Yarın 28 Aralık 2019, Roboski katliamının 8. Yıldönümü. Orada da maalesef tıpkı Tahir ELÇİ Dosyasında olduğu gibi adalet yok, hukuk yok ve bu konuda bir girişim de yok.

Bu ülkenin Türk Ceza Kanununa göre sokakta gezdirdiğiniz köpeğiniz hasbelkader tasmasından kurtulup bir yurttaşa saldırsa, beslediğiniz ineğiniz, komşunuzun tarlasına girse veya trafik kazasında birinin yaralanmasına ya da ölümüne taksirle neden olsanız mahkeme önüne çıkarak yargılanırsınız ve muhtemelen de ceza alırsınız. Buna herhangi bir itirazımız yok ama devletin istihbari bilgilerini, bütün teknik donanımlarını kullanan ve buna rağmen sınırda 17’si çocuk 34 kişinin ölümüne sebep olan yetkililer, sorumlular halen bulunamadı. O dosya da kapandı maalesef ama bu alanda her zaman şunu söyledik; bu hatalarla, bu suçlarla, bu ölümlerle, bu cinayetlerle yüzleşmediğiniz sürece biz demokratik bir gelecek kuramayız. Toplumun her bir yurttaşının hukuk güvenliğine ihtiyacı var, toplumun her bir ferdinin hukuka inanmaya ihtiyacı var. Bu ülkenin her bir yurttaşının devlete güvenmeye ihtiyacı var ancak maalesef tüm bu vakalarda olduğu gibi devlet cezasızlık politikasında, bu suçların faillerinin ortaya çıkarılması, yargı önüne çıkarılması konusunda maalesef ayak diriyor. Ancak biz hukuk örgütleri ve avukatlar olarak dayanışma içerisinde bulunduğumuz sivil toplum örgütleri olarak bu suçların faillerinin yargı önüne çıkarılması konusunda mücadelemizi sürdüreceğiz. Yasalar bu suçları insanlığa karşı işlenen suçlar olarak tarif ediyor ve bu suçlarda zamanaşımı süresi yok, bunu her seferinde hatırlatmaya devam edeceğiz. Bugünkü yargı sistemi buna sırt dönmüş olabilir, ayak diriyor olabilir ama şuna inanıyoruz ve bu konuda mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz, er ya da geç gerçekler ortaya çıkacaktır. Failler yargı önüne çıkarılacaktır. Biz Diyarbakır Barosu olarak tüm meslektaşlarımızın dayanışmasıyla birlikte dost hukuk örgütleri, sivil toplum örgütlerinin dayanışmasıyla bu suçların faillerini, Tahir ELÇİ’yi öldüren kişilerin faillerini yargı önüne çıkarılması konusunda çabamızda ısrarcı olacağız. Katılımınızdan dolayı teşekkür ederim.