Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin Katledilişinin 196. Haftası Anma Etkinliği Diyarbakır Adliyesi Önünde Gerçekleştirildi...

04.10.2019

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 196. haftası anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Başkanımız Av. Cihan AYDIN şunları söyledi;

Değerli basın mensupları, sevgili meslektaşlarım;

Bugün 196. Hafta, adalet arayışımız Diyarbakır adalet Sarayı önünde devam ediyor. Bütün gelişmelere ve çabalara rağmen Sayın Tahir ELÇİ’nin soruşturmasında henüz bir ilerleme sağlanamadığını bir kez daha belirtmek istiyorum. Bilindiği üzere geçtiğimiz gün bu soruşturmaya ilişkin bazı delil karartma yönünde kamuoyuna bazı bilgiler düştü. Özellikle Adli Tıp Kurumunda bazı delillerin devre dışı bırakıldığı, karartıldığı yönünde bir şüphe ortaya çıkmış durumda. Biz gerçeğin ortaya çıkarılması, bir delil karartma varsa bunu yapan kişilerin yargı önüne çıkarılması için suç duyurusunda bulunduk. Bu konudaki çabalarımız sürüyor. Gerçeğe ulaşılması konusundaki çabalarımız sürüyor. Biz soruşturma makamının da aynı ciddiyetle bu soruşturma üzerinde durmasını, gerçekleri ortaya çıkarmak için daha etkin bir çaba göstermesi yönündeki talebimizi bir kez daha buradan yineliyoruz.

Değerli basın mensupları; bugün Yeni Yargı Paketi üzerine de birkaç şey söylemek istiyorum. Biliyorsunuz geçtiğimiz gün reform paketi olarak adlandırılan paket Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu. Ancak bir kez daha gördük ki dağ fare doğurdu. İçinde ifade özgürlüğü konusunda hiçbir yasal düzenleme yok ki biliyorsunuz ifade özgürlüğü konusu şu anda Türkiye’nin temel meselesi haline gelmiş durumda. TCK 216-301-214 maddeleri; Terörle Mücadele Kanunu 7. Maddesi konusunda son derece çarpık ve yanlış, uluslararası standartlara aykırı, AİHM standartlarına aykırı, bazen Anayasa Mahkemesi standartlarına aykırı uygulamalar ve yerel mahkeme uygulamalara şahit oluyoruz. Dolayısıyla bu konuda bir düzenleme yoksa bu paket Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak bir paket değildir. 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hakkında bir düzenleme yoksa bu paket ülkenin demokratikleşmesine yarar sağlamayacak. Yine terör tanımı konusunda bu son derece geniş bir tanım var TMK’da bu tanım değişmeden, bu tanımın çerçevesi kesin ve belirli bir şekilde çizilmeden Türkiye’ye adalet ve demokrasi getirmek güç hatta mümkün değil. Dolayısıyla umuyoruz ve diliyoruz ki bütün bu söylediklerimiz eksiklikler, bahsetmediğimiz onlarca eksiklik, keza yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda hiçbir gelişme yok bu pakette. Hakim ve savcıların coğrafi teminatı konusunda hiçbir düzenleme yok. Dolayısıyla bu paket ölü doğmuş bir paket olarak görünüyor. Bizim temennimiz o ki meclis görüşmeleri sırasında genel kurul görüşmeleri sırasında bu bahsettiğimiz hususlara ilişkin demokratik, Türkiye’nin önünü açan, Türkiye’yi demokratikleştiren düzenlemeler mutlak suretle yerine getirilir. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum.