Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin Katledilişinin 187. Haftası Anma Etkinliği Diyarbakır Adliyesi Önünde Gerçekleştirildi...

02.08.2019

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Emin ÇOBAN yapmış olduğu açıklama metni şöyledir;

Değerli Basın Emekçileri ve Baromuzun Saygıdeğer Üyeleri;

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilmesinin üzerinden tam 187  hafta  geçmesine rağmen failleri halen de  bulunmamıştır.    Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensictarafından hazırlanan raporda belirtilen kuvvetle muhtemel şüpheliler  hakkında işlem yapılması talebimizi  14 Aralık 2018 tarihinde  Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına bildirmemize rağmen şüpheli sıfatıyla hiç kimsenin ifadesi dahi alınmamıştır. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın faillerin yargı önünde hesap vermeleri için ivedilikle işlem tesis etmesini talep ediyoruz.  “Tahir ELÇİ’nin failleri bulunsun”, “ Tahir için ADALET” etkinliğimizin 187. Haftasında bir kez daha şunu vurguluyoruz : Nasıl ki Tahir ELÇi avukatlığını yaptığı mağdurların dosyalarını failli meçhuller dosyasına dönüşmesine izin vermemiş ise biz de ölümsüz başkanımızın dosyasının faili meçhuller dosyasına dönüşmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz. Faillerinin bulunup yargı önünde hesap vereceği ana kadar  bu işin sonuna kadar takipçisi olacağımızı bir kez daha buradan duyurmak istiyoruz.

Vurulmuşum
Dağların kuytuluk bir boğazında
Vakitlerden bir sabah namazında
Yatarım
Kanlı, upuzun...

Vurulmuşum
Düşüm, gecelerden kara
Bir hayra yoranım çıkmaz
Canım alırlar ecelsiz
Sığdıramam kitaplara
Şifre buyurmuş bir paşa
Vurulmuşum hiç sorgusuz, yargısız

Kirveyiz, kardeşiz, kanla bağlıyız
Karşıyaka köyleri, obalarıyla
Kız alıp vermişiz yüzyıllar boyu,
Komşuyuz yaka yakaya
Birbirine karışır tavuklarımız
Bilmezlikten değil,
Fıkaralıktan
Pasaporta ısınmamış içimiz
Budur katlimize sebep suçumuz,
Gayrı eşkiyaya çıkar adımız
Kaçakçıya
Soyguncuya
Hayına...

Bildiğiniz üzere  01/08/2019 tarihinde saat 15:00 civarında  Hakkari’nin Derecik İlçesine bağlı Çemêkurk köyünde yaşayan ve geçimlerini sınır ticareti yaparak sağlayan köylülerin üzerine Helikopter’den ateş açılmış,(diğer bir kaynağa göre ise karakol bölgesinden açılan ateş sonucu) sıkılan mermilerin hedefi olan 14 yaşındaki Vedat EKİNCİ hayatını kaybetmiş grupta yer alan köylülerden biri de ağır yaralanmıştır.

Askeri helikopterden açılan ateş ile hayatını kaybeden Vedat EKİNCİ’ninacılı  ailesine başsağlığı yaralı olan köylüye de acil şifalar diliyoruz.

Türkiye’nin hukuk tarihi güvenlik güçlerinin karıştığı ve yaşam hakkının ihlali ile sonuçlanan onlarca trajik cinayet ile doludur. Neredeyse tamamı cezasızlık ile sonuçlanan bu cinayetlerin hız kesmeden devam etmesinin nedeni hiç kuşkusuz soruşturma ve idari mercilerin bu konudaki toleransı ve Türkiye’nin cezasızlık politikasının bir sonucudur. Geçmişte 33 Kurşun olayında ve Roboski’de katledilenlerin, Uğur Kaymazların , CeylanÖnkol’ların, Nihat Kazanhan’ların , Berkin Elvanlar’ın ve daha onlarca ölümlerin failleri yargı önünde hesap vermiş olsalardı,bugün de  bu olayın da gerçekleşmeyeceğini söyleyebilirdik.

Nitekim 22 Mayıs 2019 günü yine bir asker kurşunu ile yaşamını yitiren çoban Sertip Şen’in faili yargı tarafından serbest bırakıldı. Sertip’in babasının, “Hakkari’de bir çoban ölmüş, kimin umrunda” yakarışı, devletin sivil ölümler karşısındaki kayıtsızlığını yorum gerektirmeyecek şekilde açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Diyarbakır Barosu olarak kim tarafından ve hangi amaçla yapılırsa yapılsın sivillere yönelik gerçekleştirilen bu cinayetleri kınıyoruz. Etkin, adil ve şeffaf bir soruşturma kapsamında, bu yargısız infazın faillerinin siyasi ve ekonomik nüfuzlarının etkisinde kalmadan, tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını bekliyoruz.  Baro olarak geçmişte olduğu gibi bugün de haktan, hukuktan, yaşam hakkının kutsallığından yana taraf olmuş ve olmaya da devam edeceğiz. Faillerin bulunması, yargı önüne çıkarılması ve hakkettikleri cezayı almaları için mağdur aileye her  türlü  hukuki desteği vereceğimizi  kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

Katılımınızdan dolayı teşekkür ediyoruz.   02/08/2019

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi