Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin Katledilişinin 163. Haftası Anma Etkinliği Üyelerimizin Katılımıyla Gerçekleşti...

15.02.2019

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 163. haftası anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Muhlis OĞURGÜL şunları söyledi;

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilmesinin üzerinden tam 1174 gün geçmesine rağmen failleri bulunmamıştır. Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Archtiecture tarafından hazırlanan raporda belirtilen kuvvetle muhtemel şüpheliler hakkında işlem yapılması talebimizi 14 Aralık 2018 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına bildirmemize rağmen şüpheli sıfatıyla hiç kimsenin ifadesi dahi alınmamıştır. Savcılığın dosyaya yönelik bu yaklaşımı faillerin ellerini kollarını sallayarak dışarda gezmelerine olanak sağlamaktadır. “Tahir ELÇİ’nin failleri bulunsun”, “Tahir için ADALET” etkinliğimizin 163. Haftasında bir kez daha şunu vurguluyoruz:  Tahir ELÇİ’nin failleri bulunmadan ve gereği yapılmadan bu işin peşini bırakmayacağımızı asla ve asla bu dosyanın failli meçhuller dosyasına dönüşmesine izin vermeyeceğimizi yenilemek isteriz.

Son dönemde Baromuz üyesi avukatlara yönelik soruşturma dosyalarının sudan sebeplerle açılmasını manidar bulduğumuzu belirtmek isteriz.  Dün Sabah 06:00’da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek Baromuz üyesi Av. Gulan ÇAĞIN KALELİ’nin evine baskın yapılmış, evi aranmış ve gözaltına alınma işleminden sonra Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü’ne götürülmüştür.  Gözaltına alındıktan sonrasağlık raporu için hastaneye götürülmediği gibi adeta hukuk ve yasa çiğnenerek TEM de emniyet mensupları ile iç içe birşekilde adlimuayene işleminden geçirilmiştir. Meslektaşımızın gözaltına alınma şekli ve sağlık muayenesinin bizatihi Emniyet biriminde gerçekleştirilmesi hukuka aykırı olup kabul edilemez bir durumdur. Avukat hakkında sosyal medya paylaşımları üzerinden hazırlanan bir soruşturma dosyasında hukuka ve yasaya uygun olan usul, ev baskını yapılmadan ve gözaltı işlemi gerçekleştirilmeden ifadeye çağrılmasıdır. Mesailerinin büyük bir kısmını adliye binalarında geçiren avukatların hakkında yürütülecek bir soruşturmada ifadeye çağrılmaları halinde ifade vermekten çekinmeyecekleri durumu ortadayken evlerine baskın yapılarak gözaltı işlemine tabi tutulmaları yasaya ve hukuka aykırı olduğu gibi aynı zamanda savunma makamına gözdağı verilmesidir. Biz Diyarbakır barosu olarak geçmişte olduğu gibi bu gün de anılan hukuksuzluklara karşı mücadele edeceğiz.

Yine, baromuz üyesi bir meslektaşımız Diyarbakır 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sanık müdafisi olarak hazır olduğu bir duruşmada ara karar tesis edilirken Mahkeme tarafından ayağa kalkmamasını “mahkemeye bir saygısızlık olarak” olarak görülmüş ve bunu ara karara bağlamıştır. Avukatların, yargılama esnasında konuşurken, soru sorarken, savunma yaparken ve de ara karar tesis edilirken ayağa kalkma zorunlulukları yasal olarak bulunmamaktadır. Bu sebeple yasada olmayan bir durumu avukatlardan beklemenin bir dayatma olduğunu vurgulamak isteriz.

Avukatların mesleklerini icra ederken ya da düşünce ve fikirlerini paylaşırken hiçbir baskı ve müdahaleye maruz kalmamaları gerekir.  Demokratik bir ülkede avukatların susturulmaya çalışılması vatandaşın nefessiz kalmasına yol açacaktır. Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımların ağır soruşturma ve cezalarla karşı karşıya bırakılmaları toplumu sindirmeyi amaçlayan bir uygulamadır. Bu vesileyle gerek vatandaşlar ve gerekse de mesleğini icra eden meslektaşlarımıza yönelik her türlü haksız ve hukuksuz müdahaleye karşı yanlarında olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz.