Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin Katledilişinin 162. Haftası Anma Etkinliği Üyelerimizin Katılımıyla Gerçekleşti...

08.02.2019

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 162. haftası anma etkinliği bugün Van Barosu Başkanı Av. Zülküf UÇAR, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan YÜCEL, İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım KAYADELEN ile Batman ve Şırnak Barosundan meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Başkanımız Av. Cihan AYDIN şunları söyledi;

Değerli Basın Mensupları, Sevgili Meslektaşlarım, Sivil Toplum Örgütlerinin Değerli Temsilcileri!

162 Hafta buluşmamızda yine Tahir Elçi’ye adalet için bir aradayız. Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü olarak karşınızdayız. Bugün aramızda İzmir Baro Başkanımız ve Van Baro Başkanımız var,  bize destek verdikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Bugün daha önce de duyurmuştuk.  Tahir Elçi soruşturmasıyla ilgili olarak, Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümüne bir uzman bilirkişi mütalaası hazırlattık. Ve bunu 14 Aralık 2018 tarihinde soruşturma savcısına ilettik. Arada 60 güne yakın bir zaman geçmiş durumda, bize söylendiği kadarıyla maalesef henüz bir gelişme yok.  Bu rapor üzerine bir gelişme yok. Raporun detaylarını biraz sonra sizlerle ve peşi sıra meslektaşlarımızla paylaşacağız.  Saat 2 buçukta raporu açıklayacağız. Sözü İzmir Baro Başkanıma bırakıyorum.

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel

Tahir için adalet istemek üzere daha öncede gelmiştik. Adalet talebimizden hiçbir zaman vazgeçmedik. Tahir’in bir düşü vardı bu düş bizim de düşümüzdür. Bu ülkenin demokratik, hukuk devleti, özgürlüklerin ülkesi olması ve barışın egemen kılınması için Tahir Başkanın düşü bizim de ortak düşümüzdür. Ne bu düşü sahipsiz bırakacağız, ne de Tahir Başkanın dosyasını sonuçsuz kalmasına izin vereceğiz.  Bu nedenle bugün Diyarbakır’dayız. Bu konuda yaptıkları çalışmalar için Diyarbakır baromuza gerçekten şükran borçluyuz. Çünkü bu cinayetin aydınlanması belki de bu ülkede faili meçhuller konusunda sorumluların ortaya çıkarılması konusunda önemli bir adım olacağını düşünüyorum.  O nedenle biz de İzmir’den bu sese kulak verdik, bu sese ses vermeye geldik.

Van baro Başkanı Zülküf Uçar

Bizler geçmiş dönemde olduğu gibi bu dönemde de her daim Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılması için çalışmalar yürüteceğiz. Bu anlamda elimizden ne geliyorsa gerekeni yapacağız. Kıymetli yazarımız rahmetli Mehmed Uzun, “Dicle’nin toprağında eceliyle ölüm yoktur, cinayet vardır” diyordu. Maalesef ki hukuk mücadelesini, büyük bir kararlılıkla yürüten Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde bir cinayete kurban gitti. O tarihten bu yana yargı alanın da hiçbir gelişme olmadı. Bu güne kadar hiç kimse hakkında bir işlem yapılmadı. Ve geldiğimiz noktada da Diyarbakır Barosunun yürüttüğü yoğun çalışmalar sonucunda Londra Üniversitesinden alınan rapor, kendileri tarafından zaten saat 3 civarlarında basınla paylaşılacak.  Tahir Elçi hukuk mücadelesini yürüttüğü için bizler de kendisini örnek aldık. Tahir Elçiyi rehber edindik, çalışmalarımızda ismini kendimize her daim ışık olarak tutuk.  Ve bundan sonra ki süreçte de cinayetin faillerinin yargılanması içinde her daim hukuk mücadelesini vereceğimizin sözünü veriyoruz. Herkese teşekkür ediyoruz. Diyarbakır Barosuna da ayrıca teşekkür ediyoruz.