Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin Katledilişinin 160. Haftası Anma Etkinliği Üyelerimizin Katılımıyla Gerçekleşti...

25.02.2019

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 160. haftası anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Tevfik KARAHAN şunları söyledi;

Değerli Basın Mensupları ve Baromuzun kıymetli üyeleri,

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin üzerinden 1153 Gün geçti. 21.Yüzyılda onlarca kameranın olduğu bir yerde dünyanın en saf en temiz güvercinlerinden biri, insan haklarının yılmaz savunucusu, faili bellilerin en yakın dostu, toplumumuzun vicdanı ve sesi Kürtlerin en yiğit avukatlarından Tahir ELÇİ alçak bir cinayetle katledildi. Tahir ELÇİ’nin bedenini bizden kopardılar ama bizi onun yolundan, onun ideallerinden asla koparamayacaklar. Tahir ELÇİ’nin katilleri ve arkasındaki güçler hesap verene kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bizim ondan öğrendiğimiz şey buydu, yılmadan, usanmadan direnmek ve şartlar ne olursa olsun doğru bildiğimizden, vicdanın sesi olmaktan şaşmamak. O çoğumuzun rehberi, öncüsü ve idolü idi, iyi bir eş, sevgi dolu bir baba ve mükemmel bir avukattı. Diyarbakır Barosu onun mirasına sahip çıkmak ve ona layık olmak zorundadır. Bu amaçla önceki başkanımız ve yönetim kurulumuzun büyük çabasını sürdürmek ve daha da ileriye taşımak birincil amacımızdır.

Maalesef 1153 gün geçmiş olmasına ve meslektaşlarımızın büyük çabasına rağmen soruşturma makamı tarafından dosyada şüpheli sıfatı taşıyan bir tane bile şahıs belirlenmemiştir. Yargıda hedef süre uygulaması başlamış bulunmaktadır amaç ise, her bir dava ve soruşturma için hedef süre öngörerek, hedeflenen sürede tamamlanamayan dava ve soruşturmaların hızlandırılması için çözümler üretilmesini ve bu sayede yargılama ve soruşturma sürelerinin kısaltılması olarak belirtilmiştir. SORUŞTURMA MAKAMINA SİZİN ARACILIĞINIZ İLE SORUYORUZ, TAHİR ELÇİ NİN KATİLLERİNİ ORTAYA ÇIKARMA İRADENİZ VAR MIDIR? CEVABINIZ EVET İSE BUNUN İÇİN BELİRLEDİĞİNİZ HEDEF SÜRE NE KADARDIR? KAÇ YIL DAHA GEÇMESİNİ BEKLİYORSUNUZ? Üzülerek belirtmeliyim ki biz soruşturma makamında böyle bir kararlılık görememekteyiz.   Bu minvalde 8 Şubatta Türkiye’deki tüm baro başkanlarını davet edeceğimiz bir basın açıklaması ve kamuoyu bilgilendirmesi yapacağız.

Malumunuz olduğu üzere 24 Ocak Tehlikedeki avukatlar günü olarak belirlenmiş ve bu yıl da Türkiye’deki avukatlara ithaf edilmiştir. Tahir ELÇİ anısına hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılmıştır. 1977 yılında Madrid deki Atocha Caddesi üzerindeki ofislerinde 4 işçi avukatın katledilmesi ATOCHA KATLİAMI olarak bilinmektedir. Tehlikedeki Avukatlar Günü, dünyanın her yerinde taciz edilen, susturulmaya çalışılan, baskı ve tehdit altında olan, zulme uğrayan, işkence gören avukatlara dikkat çektiğimiz gündür. Tahir elçi insan hakları kürsüsünde buna değinmeden geçmek mümkün değildir. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisinin raporuna göre; 2017 yılı sonuna gelindiğinde yaklaşık 570 avukat tutuklanmış, 1480’i bir tür cezai takibat ile karşı karşıya kalmış ve 79’u uzun süreli hapis cezasına çarptırılmıştır.

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar ile Derneğin başkanı sayın Selçuk KOZAĞAÇLI, Baromuz üyesi avukatlardan Sayın Selahattin DEMİRTAŞ ve Behiç AŞÇI halen cezaevinde tutulmaktadırlar.

Baromuzun bir önceki Başkanı Sayın Ahmet Özmen ve yönetim kurulu üyelerimiz hakkında yaptıkları faaliyetlerinden dolayı ceza soruşturması açılmış bulunmakta, büyük çoğunluğu baromuz üyesi olan ve önceki baro başkanlarımızdan Sayın Mehmet Emin AKTAR ve mevcut Baro Başkanımız Sayın Cihan Aydın’ın da aralarında bulunduğu 41 meslektaşımız hakkında Diyarbakır 12. Ağır ceza mahkemesinde dava açılmış bulunmaktadır. 6 Şubatta ilk duruşmaları yapılacaktır. Bu soruşturma ve tutuklamaların amacı elbette ki avukatları sindirmektir ama insan hakları savunucularını sindirmek mümkün olmayacaktır. Ayrıca dün Barış bildirisine imza atan Atiye YONCA DEMİR e İstanbul 28. ACM Tarafından 3 yıl hapis cezası verilmiştir. Müdafilerin savunması kesilmiştir ve dışarı atılmaları istenmiştir. Bu ölçüsüz kararı ve keyfi uygulamayı kınıyoruz. Yine Bugün sabah saatlerinde, tutuklu yargılanan ve 79 günü aşkın süredir açlık grevinde olan Hakkari Milletvekili sayın Leyla Güven Tahliye edilmiştir. Geç gelen adalet adalet değildir demişti filozoflar..Milletvekillerinin yeri MECLİSTİR CEZAEVLERİ DEĞİL. Adaletsizlik olan her yerde hukuksuzlukla mücadelemiz büyük bir kararlılıkla devam edecektir. Bu ülkede güneşli güzel günleri göreceğimiz ana dek. Katılımınızdan dolayı teşekkür ederim.