Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Baro Başkanımız Tahir ELÇİ'nin Katledilişinin 159. Haftası Anma Etkinliği Üyelerimizin Katılımıyla Gerçekleşti...

18.02.2019

Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 159. haftası anma etkinliği bugün de meslektaşlarımızın katılımıyla yapıldı. Etkinlikte konuşan Baro Başkanımız Av. Cihan AYDIN şunları söyledi;

Değerli basın mensupları, Baro Başkanımız Tahir ELÇİ’nin katledilişinin 159. haftasında yine karşınızdayız. Bugün 159 hafta, 37 ay, 1146 gün oldu başkanımızın katledilişi ve soruşturma dosyasında bir ilerleme yok maalesef. Geçmiş haftalarda Baromuzun kişisel çabalarıyla soruşturmaya ilişkin hazırlanan çalışmayı yaklaşık 20 gün önce Cumhuriyet savcısına verdik ve bunun sonucunu bekliyoruz, bu konuda bir ilerleme olmasını bekliyoruz ancak bu konuda da bir gelişme yok. Eğer takvimde bir değişiklik olmazsa 8 Şubat günü bu çalışmayı basınla ve kamuoyuyla paylaşacağız. Dolayısıyla bu tarihe kadar dosyada bir ilerleme kaydedilmesini bir kez daha sizler vasıtasıyla soruşturma mesciilerine iletmiş olalım. 8 Şubat 2019’da bu çalışmayı kamuoyuna sunacağız.

Bu konuya paralel olarak bugün 72. gününde olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla GÜVEN’in başlattığı açlık grevi var ve bu durum maalesef birçok cezaevine de sıçramış durumda. Şu anda Baromuza gelen, kamuoyundan ve diğer insan hakları örgütlerinden alınan bilgilere göre bu sayı 300’e yaklaşmış durumda. Ne yazık ki bununla beraber cezaevlerinde hak ihlallerinde de bir artış var. Açlık grevine başlayan mahpuslara yönelik kötü uygulamalar var, şekerli ve tuzlu su verilmediği, vitamin desteği verilmediği yönünde bazı şikayetler var. Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu bu hak ihlallerini düzenli olarak takip ediyor ve kamuoyuna duyuruyor ve duyurmaya, hak ihlallerini yapanlardan şikayetçi olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla 72.gün ve sonuçlarının ağır olmasına yakın bir dönemdeyiz. Açlık grevindeki Leyla GÜVEN’in yaşı da dikkate alındığında gerçekten kritik eşiğe yaklaşmış durumdayız. Türkiye’nin bu konuda çok acı deneyimleri, çok acı bir hafızası var. Bizler bunlara bir kez daha tanıklık etmek istemiyoruz. Dolayısıyla bu sorunun hukuk çerçevesi içerisinde bir an önce çözülmesini beklediğimizi sizler vasıtasıyla kamuoyuna duyuruyoruz. Yasayla korunan bir mahpus hakkı söz konusu bu hakkın yerine getirilmesinde hiçbir yasal engel yok bunu belirtmek isterim. Sizlere ve katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyorum.