Avukat Nesrin SUTUDE’nin Derhal Serbest Bırakılmasını Talep Ediyoruz!

14.10.2020

Basına ve Kamuoyuna;

İranlı insan hakları savunucusu meslektaşımız Avukat Nesrin SUTUDE İran İslam Cumhuriyeti’ndeki kadın haklarını savunmak, ölüm cezasına karşı çıkmak, sisteme muhalif sanatçı, insan hakları savunucuları ve politikacıların avukatlığını üstlenmek, zorunlu başörtüsü yasağını protesto etmek, işkence ve kötü muameleye karşı çıkmaktan dolayı 13 Haziran 2018 tarihinde tutuklanıp Evin Cezaevine konulmuştur.

Meslektaşımız Avukat Nesrin SUTUDE hakkında tanzim edilen iddianamede  “başörtüsü olmadan halkın içinde görünerek açıkça günah işlemek,” “kamu düzenini bozmak”, “kamuoyunu rahatsız etmek” “ulusal güvenliği bozma amacıyla grup kurma,” “sistem karşıtı propaganda yayma” ve “ulusal güvenliğe karşı suç işleme amacıyla toplanma ve işbirliği yapma” suçlarını işlediği iddia edilmiştir. Av. Nesrin SUTUDE 28 No’lu Tahran Devrim Mahkemesi’nde yargılanmış,  yargılama neticesinde kendisine 38 yıl hapis ve 148 Kırbaç Cezası verilmiştir.

Yargılama esnasında Av. Nesrin SUTUDE’nin belirlemiş olduğu avukata erişimi ve temsili engellenmiş, adil yargılanma hakkı kapsamında etkin savunma hakkı engellenmiş, yokluğunda yargılama yapılmış, iddianamede isnat edilmeyen “dini lidere hakaret” suçundan bile cezalandırılmıştır. Tüm bu hukuksuzlukların yanı sıra Meslektaşımızın kızı da gözaltına alınmış ve yargı tacizine uğramıştır.

İranlı meslektaşımız Av. Nesrin SUTUDE, İran İslam Cumhuriyeti’nin ceza adalet sistemindeki bağımsız avukata erişimi ile iletişimin engellenmesi, mahkemelerin istihbarat ve güvenlik mekanizmalarının hazırlamış olduğu delilsiz raporlarına dayanarak karar vermesi, insan hakları savunuculuğu yapan avukatlar hakkında verilen tutuklama kararları, temyize başvuru hakkının engellenmesi, ceza yargılaması ve ceza infaz sisteminde seçenek yaptırımların uygulanmaması, siyasi mahpusların yasal başvuru yollarını kullanmasının engellenmesinin protesto edilmesi bir dizi gerekçeyle 10 Ağustos 2020 tarihinden itibaren açlık grevine başlamıştır.

Av. Nesrin SUTUDE açlık grevi eylemini devam ettirirken 19 Eylül 2020 tarihinde durumunun ağırlaşması üzerine Hastane’ye kaldırılmıştır. Meslektaşımızın kalbinde ritim bozukluğu oluşmuş, tansiyonu düşük seyretmeye başlamış, nefes darlığı yaşamaya başlamıştır.  Yaşamış olduğu ağır sağlık sorunlarına rağmen 23 Eylül’de Tahran’daki Evin Cezaevi’ne yeniden gönderilmiştir. Sağlığa erişim hakkı engellenen meslektaşımız tek başına karantinada sağlık ekipleri olmadan tutulmakta, kendisi ile ilgili tıbbi evraklara ulaşması ve özellikle kalbiyle ilgili tedavisi engellenmektedir.

İran İslam Cumhuriyeti yetkililerine sesleniyoruz; Mesleki faaliyetlerinin yanı sıra insan hakları alanındaki faaliyetlerinden dolayı hapsedilen ve cezalandırılan Avukat Nesrin SUTUDE’nin derhal serbest bırakılmasını, bilgilendirilmiş onamı doğrultusunda tedavisinin uygun koşullarda yapılmasını, meslektaşımızın ailesine yönelik yargı tacizine son verilmesini talep ediyoruz.

Diyarbakır Barosu Başkanlığı