Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan CANDURAN’a yapılan saldırıyı kınıyoruz...

24.05.2018

Yargı Sistemi içerisinde savunmanın kurucu unsuru olduğu ve Avukatların da savunmanın temsilcisi olduğu izahtan verasete bir durumdur.

Adalet Değerinin gerçekleşmesi için varlığı zorunlu olan savunmanın temsilcileri avukatlar, mesleklerini yürütürken sahip oldukları yetkilerini ve haklarını bir kişiden veya gruptan değil, bizzat adalet değerinin kendisinden almaktadırlar. Bu yetkiler ve haklar, kullanılması yargı açısından zaruri olduğundan yasalar tarafından da korunmaktadır.

Bugün Ankara Adliyesinde unvanı Hakim olan bir şahıs, hukuki hiçbir makul gerekçesi olmadan görev yaptığı mahkemenin duruşma salonundan Avukatları çıkarmak istemiş ve bu isteğini kolluğa uygulatmıştır. Bu sırada tesadüfen orada bulunan ve birinci derece yasal görevlerinden biri de Avukatlık mesleğini ve itibarını korumak ve geliştirmek olan Ankara Barosu Başkanı Avukat Hakan CANDURAN duruma müdahale ederek, unvanı Hakim olan şahsa yaptığı uygulamanın hukuka ve yasalara aykırı olduğunu anlatmıştır. Ancak bu şahıs üstlendiği saygın mesleğinin itibarını zedeleyecek bir üslupla sayın Avukat Hakan CANDURAN'a sözlü saldırıda bulunmuştur. Sözlü saldırıya maruz kalan Sayın Baro Başkanı mahkeme salonu dışında konuya ilişkin tutanak hazırlarken, bahsi geçen Hakim şahıs kendisine fiilen fiziki saldırı teşebbüsünde bulunmuştur. Araya giren Avukatların müdahalesiyle bu saldırı engellenerek, şahıs görev yaptığı mahkeme salonuna yönlendirilmiştir.

Avukatlara ve Avukatlık mesleğine yönelik saldırılar maalesef yargı istemi içinde, özünde aynı, şeklen farklı hallerde son zamanlarda sıkça karşılaşılan bir durum haline gelmiştir. Bu vaka ile de üst seviyeye taşınmıştır.

Öncelikle bu vaka nedeniyle fiili ve sözlü saldırıda bulunan Hakim unvanlı şahısı Diyarbakır Barosu olarak kınadığımızı ifade etmek isteriz. Bu saldırı nedeniyle hakları ve yetkileri gasp edilmeye çalışılan başta Ankara Barosu Başkanı Avukat Hakan CANDURAN olmak üzere, olay sırasında orada bulunan tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.

Diyarbakır Barosu olarak Adalet Bakanlığı ve Hakimler ve Savıcılar Kurulunu bu olayla ilgili gereğini yapmak üzere derhal göreve davet ediyoruz. Diğer taraftan Adalet Bakanlığını ve Hakimler ve Savcılar Kurulunu, hakimlik ve savcılık mesleğine alınacak olanların, başta Adalet değeri olmak üzere mutlak surette değerlere, evrensel ilklere, insan haklarına, insanı ve mesleki ilişkilere saygılı, hukuk nezaketine ve formasyonuna sahip olan kişilerden seçilmesi hususunda, gerekli özeni ve dikkati göstermeye de davet ediyoruz.

Avukatlık mesleği Yargının içinde olan diğer meslekler gibi ulvi niteliklere sahiptir.

Diyarbakır Barosu savunmaya, savunmanın temsilcileri Avukatlara ve Avukatlık mesleğine yapılan saldırılara karşı her daim mücadele edecektir.

Kamuoyuna Saygı ile duyurulur.

                                                              Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Adına

                                                              Diyarbakır Barosu Başkanı

                                                              Av. Ahmet ÖZMEN