Afyon Barosu üyesi Avukatın tutuklanmasına Baromuzdan kınama

22.04.2015

22.10.2015 / Diyarbakır

BASIN BİLDİRİSİ

Afyon Barosu üyesi avukat meslektaşlarımızdan Umut KILIÇ, Hâkimlik ve Savcılık Mülakatlarında, öteden beri yaşanan adaletsizlik ve hukuksuzluğa tepki göstermiş ve ardından Cumhurbaşkanına yönelik bazı sözler sarf ettiği iddiasıyla tutuklanmıştır. Uzun bir süredir hukukçular arasında tartışıla gelen ve birçok hâkim-savcı adayının inanılması güç adaletsizliklere uğradığı bir uygulamaya tepki göstermek, yönetenleri eleştirmek demokratik bir toplumda eleştiri ve ifade özgürlüğünün bir sonucudur. Hâkim-savcı adayı bir hukukçunun demokratik tepkisi, eleştiri ve ifade biçimindeki bir davranışı nedeniyle ceza soruşturmasına maruz kalması ve özellikle de tutuklanması kabul edilemez bir uygulamadır. Avukatların bile eleştirileri nedeniyle tutuklanabilmesi yargının ve idarenin hukuksuz ve keyfi tutumu bakımından ürkütücüdür

İfade ve eleştiri özgürlüğü demokratik bir toplumun temel değeridir. Yönetenler ve toplumun gözü önünde olan idarecilerin ise eleştirilere ve demokratik tepkilere daha açık ve tahamüllü olması gerektiği bilinmektedir. Bu bakımdan ne kadar sert, rahatsız edici olsa da yönetenlere yöneltilen ifadelerin eleştiri ve ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği AİHM’nin ve AYM’nin birçok kararında altı çizilen bir durumdur. Öte yandan böyle bir eylem nedeniyle hak arama özgürlüğü ve savunma hakkının ile yargının ve hukuk devletinin temel bir unsuru olan savunma mesleği mensubu bir avukatın özel ve doğal yargıç ilkesine uygunluğu tartışma konusu olan Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanması yoluna gidilmesi, bireylerin ve özgürlüklerin temel güvencesi olması gereken yargının geldiği nokta itibariyle hazin bir durumdur.

Afyon Barosu üyesi meslektaşımız Umut KILIÇ’ın tutuklanmasını kınıyor, kabul edilemez buluyor ve derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz.

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu adına

Av. Tahir ELÇİ / Baro Başkanı