13 Meslektaşımız Derhal Serbest Bırakılmalıdır!

13.03.2020

BASINA VE KAMUOYUNA

Bilindiği üzere 12.03.2020 tarihinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca 2018/39552 sayılı soruşturma kapsamında Şanlıurfa merkezli başlatılan operasyonlarda çok sayıda vatandaş, gardiyan ve Şanlıurfa barosuna kayıtlı yedi meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Aynı şekilde yine bu dosya kapsamında Diyarbakır Barosuna kayıtlı 2 meslektaşımız gözaltına alınmış, 2 meslektaşımız hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştır. Aynı şekilde Şırnak Barosuna kayıtlı bir meslektaşlarımız hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştır.

Arama ve gözaltına almaya yönelik kararlardan anlaşıldığı üzere meslektaşlarımız hakkında, mesleki faaliyetler kapsamında kalacak gerekçelerle soruşturma başlatılmış ve sonucunda gözaltına alınmışlardır. Soruşturma aşamasında avukatların yargılanmalarına ilişkin özel hükümlerin ihlal edildiği ve bu hükümlerin hiçe sayıldığı ortadadır.

Savunma hakkı, yaşam hakkı kadar kutsaldır. Herkesin savunma yapma ve savunmasını yaparken bir avukattan yardım almaya hakkının olması hukuk devleti olmanın gereğidir.

Savunmayı temsil eden ve kamu hizmeti yapan avukatların soruşturulmaları ve bürolarının aranması, bu konudaki yasal düzenlemeler dikkate alınarak yapılması gerekirken, savunmanın bağımsızlığını teminat altına alan bu düzenlemelerin hiçe sayılmasını, üstüne bir de avukatın temsil ettiği kişiler ve üstlendiği görevlerden dolayı soruşturulmalarını ve gözaltına alınmalarını kabul etmemiz mümkün değildir.

Avukat, üstlendiği görev ile BAĞDAŞTIRILAMAZ! Bu görevinden dolayı YARGILANAMAZ, GÖZALTINA ALINAMAZ, TUTUKLANAMAZ. Demokratik hukuk devletinde hiçbir avukat yaptığı iş dolayısıyla böyle bir muamele ile karşılaşmamalıdır. Çünkü avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.

Şanlıurfa Barosu, Diyarbakır Barosu, Şırnak Barosu, Mardin Barosu, Van Barosu ve burada bulunamayıp bizimle dayanışma içerisinde olan tüm barolar olarak, 13 meslektaşımızın soruşturulmasını ve gözaltına alınmalarını ‘savunmanın susturulmaya çalışılması’ olarak görüyoruz. Ancak biliyoruz ki bağımsız savunma tutsak edilemez; mesleğimizi yapmamızın önüne hiçbir kuvvet geçemez. 13 meslektaşımızın derhal serbest bırakılmaları ve bu hukuksuzluğun derhal sona erdirilmesi gerekmektedir!

Bu hususta sonuna kadar meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde kalacağımızı belirtiyor, basına ve kamuoyunun saygıyla duyuruyoruz.