Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
12 Eylül mağdurları için adalet çağrısı

12.09.2014


12 Eylül 1980 Askeri Darbesinin yıl dönümünde bugün saat:12:00'da Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir protesto ve anma etkinliği düzenlendi: 78'liler Derneği adına Kürtçe ve Türkçe yazılı bir açıklamanın okunduğu etkinlikte Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi bir konuşma yaptı. Elçi konuşmasında; Halk tarafından seçilmiş sivil bir iktidarın askeri darbe yoluyla, ve silah zoruyla darbe yapılarak devirmenin topluma karşı en ağır suçlardan biri olduğunu,34 yıl sonra da olsa Askeri Darbeyi gerçekleştiren iki emekli generalin yargılanarak mahkum edilmesinin memnuniyet verici olduğunu,ancak yeterli olmadığını ifade etti.

 

 Elçi sözlerinde devamla; Evren ve Şahinkaya'nın yargılamasında darbe suçunun diğer nedenlerin yanı sıra insanlığa karşı suçlardan olduğu,uluslar arası insan hakları sözleşmeleri ve uluslar arası mahkeme kararlarına göre de bu suçun zaman aşımına uğramayacağına Ankara Ağır Ceza Mahkemesince karar verildiği, ancak aynı Askeri Darbe Yönetiminin talimatları ve iştiraki ile Diyarbakır Askeri Cezaevinde (E Tipi) insanlığa karşı işlenen utanç verici suçların zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına (takipsizlik) karar verildiği,bu kararların vicdanen ve hukuken kabul edilemez olduğunu söyledi.
 

Elçi son olarak; Diyarbakır Cezaevinde yaşananların toplumun vicdanında unutulmayacağı gibi hukuken de zamanaşımına uğramayacağını, İnsan hakları savunucu avukatlar ve Baro olarak bu suçların soruşturulması, hakikatlerin ortaya ortaya çıkması ve sorumluların hesap vermesinin takipçisi olacaklarını ifade etti.