05.07.2022

Diyarbakır Barosu ve üyeleri, her türlü baskıya ve hukuksuzluğa karşın temel hak ve özgürlükleri korumaya ve savunmaya devam edecektir…

Mardin İli Kızıltepe İlçesi Cumhuriyet Karakol’unda 2 Temmuz 2022 tarihinde, baromuz üyesi Av. Ramazan DEMİR, mesleki faaliyetinin icrası engellenerek fiziki saldırıya maruz bırakılmıştır.

Türkiye’de temel hak ve özgürlükleri kullanırken, devlet/ hükümet ve kolluk kuvvetleri/yargı erki üzerinden baskıya maruz bırakılanların avukatlarının, mesleklerini yürütürken karşı karşıya kaldıkları sorunlar derinleşmektedir.

Avukatlık mesleğinin icrasındaki özgürlüğe, ayrımcılık yapılmadan ve otoriteler veya kamudan gelebilecek yersiz müdahaleler olmadan saygı gösterilmesi, korunması gerekir. Avukatlar, mesleklerini icra ederken pek çok engelleme, tehdit ve benzeri baskılar ile karşı karşıya kalmaktadır.Bütün bu hukuksuzluklar karşısında, avukatlar, bugün en fazla risk altında bulunan meslek gruplarındandır.

Avukat; yargı içinde veya dışında müvekkillerinin “haklarını” aramakta, savunmaktadır. Yurttaşların temel hak ve hürriyetlerini kullanımına dair, yersiz ve hukuka aykırı müdahaleler ve engellemelerle avukatın tehlike altında olmasının toplumsal adalet ve hukuk arayışlarına zarar vereceği açıktır.

Hukuk devletinin vazgeçilmezi olan yargı bağımsızlığı prensibinin en temel taşlarından olan avukatlık mesleği, bağımsız, adil ve özgürce icra edilmelidir. Unutulmamalıdır ki bağımsız savunmanın teminatı olan avukatlar; tüm yurttaşların adalete erişiminin, adil yargılamanın, hakkın ve adaletin teminatıdır. Avukatlara saldırı, demokratik değerlere saldırı anlamına gelmektedir. Diyarbakır Barosu ve üyeleri, her türlü baskıya ve hukuksuzluğa karşın temel hak ve özgürlükleri korumaya ve savunmaya devam edecektir.

Avukatlık mesleğinin ifası engellenen ve şiddete maruz bırakılan meslektaşımız adına Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş olup, yargısal sürecin etkin bir şekilde ve ivedilikle sonuçlandırılmasını talep ediyoruz.

Bir kez daha savunmanın ve hak arama özgürlüğünün teminatı olan avukatlara yönelik adli ve idari uygulama sırasında uygulanan hukuk dışı uygulamalara son verilene kadar Diyarbakır Barosu olarak mücadele ve dayanışma içerisinde olacağımızın bilinmesini isteriz.

Diyarbakır Barosu

Başvuru dilekçesine ulaşmak için  TIKLAYINIZ