Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Şeyh Said ve 46 Arkadaşının Kayıp Naaşlarının Yeri Hakkında Bilgi ve Belgelerin Açıklanması İçin İçişleri Bakanlığına Başvuru Yapıldı

16.02.2022

Şark İstiklal Mahkemesi tarafından alınan karar gereğince, 29 Haziran 1925’te Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşının kayıp naaşlarının yeri hakkında bilgi ve belgelerin verilmesi talebi ile İdari Yargılama Usul Kanunu 10. Madde kapsamında İç İşleri Bakanlığı’na yapılan başvuruya ilişkin Av. Tahir ELÇİ Konferans Salonu’nda basın açıklaması düzenlendi. 
Açıklamaya başvuruda imzası bulunan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit EREN ile yönetim kurulu üyeleri, Şeyh Said Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri ve Şeyh Sait mirasçısı Mehmet Kasım FIRAT katıldı.
Baro Başkanımız Av. Nahit EREN; Merhum Şeyh Said idam edilmeden önce cezaevi savcısı Ahmet Süreyya beyi vasi olarak görevlendirdiği ve bu kapsamda vasiyetnamenin düzenlendiğini, 25.07.1957 tarihli Dünya isimli yayında Ahmet Süreyya Bey tarafından vasiyetname düzenlendiği ve vasiyetnamenin İçişleri Bakanlığı’na verildiğinin belirtildiğini; 29.06.1938 tarihli ve 3527 sayılı Af Kanunu ile İstiklal Mahkemeleri kararı ile mahkum edilmiş olanların affedildiği belirtilmiş olmasına karşın Şeyh Said ve 46 arkadaşının naaşlarının yerinin mirasçılarından bugüne kadar gizlendiğini; başvuruya Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca İç İşleri Bakanlığı tarafından 30 günlük yasal süresi içerisinde cevap verileceğini beklediklerini belirtti.

Dilekçe Metnine Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ