Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
Diyarbakır'dan Adıyaman'a Giden Afet Yardım Gönüllülerine İşkence Uygulandığı İddialarına İlişkin Rapor Hazırlanarak Suç Duyusunda bulunuldu

22.02.2023

06/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük kayıplara sebep olan depremden sonra birçok ilde gönüllü ekipler tarafından yapılan afet çalışmalarına katkıda bulunulmuştur

Depremi takip eden ikinci gününden itibaren kamuoyunda deprem bölgelerinde “hırsızlık”, “yağma” gibi suçların işlendiği ve bu suçları işlediği iddia edilen kişilere yönelik mutlak yasak olan işkence suçunun polis, jandarma, sivil kişiler, bölge sakinleri tarafından işlendiğine dair görüntüler sosyal medya platformlarında paylaşılmıştır.

Çınar Kaymakamlığından aldıkları izin belgeleri ile 11/02/2023 tarihinde Diyarbakır ilinden Adıyaman’a giden ve afet yardım gönüllüsü olan 5 kişiye karşı işkence suçunun işlendiğine dair görüntü ve haberlerin basın-yayın organlarına yansıması üzerine Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği Diyarbakır Şubesi  tarafından yapılan görüşmede kişiler; kendilerine yönelik işkence, insanlık dışı ve kötü muamelede bulunulduğunu, tehdit ve hakaretlere maruz bırakıldıklarını belirtmişlerdir.

İşkenceye maruz bırakılanlara yönelik fiziki saldırılarda bulunulduğu; işkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği, fiziki saldırılar neticesinde oluşan ekimozlar sağlık raporlarıyla tespit edilmiştir.

Diyarbakır Barosu Başkanlığı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunularak, hukuk dışı alıkoyma sırasında işkence, kasten yaralama, hakaret, tehdit, yağma, görevi kötüye kullanma ve resmî belgede sahtecilik suçları yönünden etkin bir yargısal faaliyette bulunulması ve fail/faillerin tespit edilerek cezalandırılması talep edilmiştir.

İşkence veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele, Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında her koşulda mutlak olarak yasaktır. İşkence suçunu işleyen failler ya da suç şüphesi altında bulunanlar hakkında gecikmeksizin etkin ve hızlı bir soruşturmanın başlatılması, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve iç hukukun gereğidir. Sosyal medyada yer alan acımasız eziyet niteliğindeki kasıtlı işkence ve insanlık dışı muamele ile temel hakları ihlal edici uygulamalar karşısında, Deprem bölgelerinde bulunan Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından etkin soruşturma yürütülmesi gerekir. 

İşkencenin önlenmesi, yasaklanması ve sorumluların yargılanması hususunda gerekli önlemlerin alınmasını; Diyarbakır Barosu tarafından yargı sürecinin takipçisi olunacağı hususunu kamuoyunun bilgisine sunarız.

Rapora Ulaşmak İçin Tıklayınız..

Raporun İngilizce Metni için tıklayınız..

Suç Duyurusuna Ulaşmak İçin Tıklayınız