Uygulamamızı İndirin

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için uygulamamızı indirebilirsiniz.

Hemen İndir
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedeniyle Diyarbakır Adliyesi Önünde Ortak Basın Açıklaması Yapıldı

08.03.2024

Bugün burada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ancak öncelikle 6 Mart akşamı çok genç yaştakaybettiğimiz Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Av.NihalÖzel'i anmak, ailesine vesevenlerine başsağlığı dilemek isteriz. Kendisini her daim sevgi ile anacağız.
8 MartDünya kadınlar günü emeğimizin sömürüsüne her türden baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen kadın mücadelesinin en önemli temsil günlerinden biridir. 8 Mart aynı zamanda kadınların 1857 de ve o zamandan bu yana kapitalizme, eşitsizliğe, yoksulluğa karşı kadınların ancak direnerek ve yan yana gelerek kazanım elde edebileceğinin açık bir göstergesidir. 166 yıl önce New York’ta tekstil işçisi kadınlar günde yirmi saat süren ağır çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı greve çıktılar. Greve saldıran polis işçileri fabrikaya kilitledi. Ardından çıkan yangında fabrika önüne kurulan barikatlardan kaçamayan 129 kadın hayatını kaybetti. 26–27 Ağustos 1910’da Danimarka’nın Kopenhag kentinde II. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Clara Zetkin, 8 Mart’ın 1857’de tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisinde bulundu. Öneri oy birliğiyle kabul edildi ve bugün bizlerin emeğiyle dünyanın her tarafında birleştirici bir güne dönüştü. Kadınların, dayanışma ruhuyla yalnız olmadığımızı hissettiren bunun gibi bütün bir araya gelişleri çok kıymetlidir. Nitekim bugünü özel kılan ve her yıl bugün toplanmamızın bize hatırlattığı şeydayanışmamızdan bizlere kalan mirasımızdır.Bu miras;Kadın mücadelesinin, umudun direnişle yeşerdiği ve en katı diktatörlüklerin dahi yok olmaya mahkum olduğunu haykıran bir başkaldırı olduğu inancıdır. Bu inanç ve kıvançla bütün kadınların dünya kadınlar gününü kutlarız.
BİZLER HER GÜN BAŞKALDIRIYORUZ! Tüm Dünyanın krizde olduğu, Filistin'de yaşanan soykırıma, Rojavada işlenen savaş suçlarına ses çıkaran vebu karanlık dönemde umudu yeşertenlerin yinekadınlar olduğunun bilincinde olarak; İran’da Jina Amini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle öldürülmesinin ardından direnişin sembolü haline gelen “Jin Jiyan Azadi” şiarı ile sesimizi arşa yükseltiyoruz. Şili’den Afganistan’a; Filistin’den Suriye’ye, İran’dan Uygur’a eril şiddetin tahakkümüne karşı direnen kadınları selamlıyor, bu uğurda hayatını kaybeden kadınların derin hüznünü taşıyoruz. Bizler kamusal alanda var olabilmek için direnen Afgan kadınlarını, özgürlüğe ruhunu adayan İranlı kadınları, Nagehan Akarsel’i, Gülistan Doku'yu, İpek Er’i, Fatma Altınmakas’ı, Pınar Gültekin’i, Taybet Ana’yı, Emine Şenyaşar’ın adalet nöbetini ve daha onlarca, yüzlerce kadını unutmadık, unutmayacağız.
Kadınlara sözümüzdür; mücadelemizin unutulmasına izin vermeyeceğiz!
Devlet politikaları ve devletin ideolojik aygıtları ile kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın üretilmesi egemen patriyarkal sistemin yapı taşı olsa da tarihin saklanmak istenen yüzünde her baskının direnişi doğurduğunu, yüz yıllardır kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi verdiğini biliyoruz. Kadınların kazanımları lütuf değil; emek emek işlenmiş, adım adım elde edilmiş haklardır ve bizler haklarımızı sonuna kadar savunacak; bedenimiz, yaşam tarzımız ve tercihlerimize müdahale edilmesini kabul etmeyeceğiz. Kadınlar; iktidar ve kadın düşmanı gruplar tarafından hedef gösterilmekte, özel alana hapsedilmeye çalışılmakta ve kendi iradesi ile karar verme yetisi olmadığına inandırılmak istenmektedir.Kadın hakları aktivistlerine yönelik saldırılara zemin hazırlayan iktidar, failleri destekleyerek kadın aktivistler için yargıyı bir tehdit unsuru olarak kullanmaktadır. Bugün Türkiye’de iktidar bloğu kadın düşmanı ittifaklar kurarak,Kadına Karşı Şiddetin ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek, 6284 Sayılı Kanun’un yerli ve milli olmadığını her fırsatta dillendirerek kadın ve LGBTİ+ düşmanlığını, nefret söylemini yaygınlaştırıyor. Medeni Kanunda yer alan kadınların lehine maddeleri torba yasalarla hedef alan iktidarın, en başta nafaka hakkımızı ve diğer temel haklarımızı açıkça gasp etmeyi hedeflediğinifarkındayız yinelemek isteriz ki buna izin vermeyeceğiz. Her seçim döneminde kadın kazanımlarının aleyhine verilen vaatleri kabul etmiyor bu pazarlıkları her platformda açıkça teşhir ediyoruz. Kentin her alanında, alınan her kararda

kadınların söyleyecek sözleri olduğunu, seçme ve seçilme haklarından vazgeçmeyeceklerini yinelemek isteriz.
Özellikle ülkenin genelinde yaşanan ekonomik kriz ve kentimizde yaşanan deprem felaketi ile birlikte kadın ve çocuk yoksulluğunun artması, istihdamda gözden çıkarılan ilk grubun kadınlar olması; kadınların hem ev içi alanda hem de ucuz iş gücü olarak emek sömürüsüne maruz kalma oranlarını arttırmıştır. Kız çocuklarının eğitime girme ve eğitimde kalma oranları düşmüş, toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle ev içi iş yükü artmıştır. Savaş sonrası göç eden kadınlara karşı hem cinsel hem ekonomik sömürü giderek artmakta ve travmatik etkisi geri döndürülemez bir noktaya ulaşmaktadır. Bütün bunlara ek olarakbireysel silahlanmanın artmasıda giderek keskinleşen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu nedenle diyoruz ki Kadın cinayetleri ve kadına yönelik her türlü şiddet politiktir. Her kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetinde faillerden biri, şiddeti ve şiddetin neden olduğu ayrımcılığı ortadan kaldırmak için sorumluluğunu yerine getirmeyen Devlettir. Çünkü devlet bütün kurumları ve politikaları ile kadın karşıtı bir yerde durmakta ve kadına yönelik şiddeti yeniden üretmektedir. Şiddet döngüsünden kurtulmaya çalışan kadınlar defalarca kez kolluğa başvurmakta ancak sonuç alamamaktadır. Türkçe bilmeyen kadınlar, dil desteği sunulmadığı için koruyucu ve önleyici tedbirlere ulaşamadıkları gibiyargılama süreçlerinde de dışarıda kalıyor ve adalete erişemiyor. Bu durum Yargının cezasızlık politikası ile birleşince önüne geçilebilecek şiddet ve cinayet olaylarının göz göre göre gerçekleşmesi sonucunu doğurmaktadır. Hal buyken kadın cinayetlerini, mevcut eşitsizlikleri ve ayrımcılıkları münferit olarak kabul etmek, üniformalı şiddetini yok saymak zulüm üreten bu zihniyeti meşrulaştırmak olacaktır.
BİZ KADINLAR EŞİT VE ÖZGÜR BİR DÜNYANIN UMUDUNU TAŞIYORUZ. Bugün burada haykırdığımız yoksulluğa mahkum edilen kadınların sesi, okula kuru bir parça ekmek ile giden çocuğun acısıdır. Şiddeti, kadın ve çocuk yoksulluğunu, açlığı, savaş mağdurlarının ve yerinden edilmişlerin acısını kimse anlatmasın istiyorlar. Yasaklama kararları ile sesimizi kısmaya çalışıyorlar. Bütün yasaklamalara, baskıcı ve yozlaşmış politikalara inat daha iyi bir dünya ihtimalini savunmaya devam edeceğiz.
BİZİM MÜCADELEMİZ BARIŞIN VE UMUDUN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ EŞİT VE ÖZGÜR BİR DÜNYA DÜZENİ İÇİNDİR!ADİL BİR YAŞAM İÇİN, KADIN YOKSULLUĞU VE KIRIMI BİTSİN,ÇOCUKLAR AÇLIKTAN ÖLMESİN DİYEDİR!
Bütün bunların kadın mücadelesi ile inşa edileceğine duyduğumuz inançla bir kez daha söylüyoruz: JIN JIYAN AZADİ!